En marxa la trilogia festera dels Moros i Cristians de Xixona

El metge xixonenc Javier Blanes va oferir el pregó de les festes aquest dilluns

En marxa la trilogia festera dels Moros i Cristians de Xixona
Aquesta setmana els ‘Nanos i gegants’ han format part de la programació festera. | ERICA DOMENECH

Xixona es troba immersa de ple en les festes de Moros i Cristians, ja que hui es viu el primer dia de la trilogia festera, que s’allargarà fins al dilluns.

En marxa la trilogia festera dels Moros i Cristians de Xixona
Javier Blanes donant el pregó. | ERICA DOMENECH

Els actes principals han estat precedits per nombroses activitats, sent una de les més recents el pregó, oferit aquest dilluns pel metge xixonenc Javier Blanes, en el descans del tradicional concert de música festera de l’Agrupació Artísticomusical El Trabajo de Xixona.

Així mateix, aquesta setmana també hi ha hagut ‘Nanos i gegants’, dansà per alguns carrers del municipi.

Prèviament, Xixona ha gaudit d’actes com el Festirock, campionat de vedats, escola de festes per als més xicotets, l’ambaixada infantil o diverses actuacions musicals. A més, també s’ha procedit a la venda de cadires de festes, així com al repartiment de pólvora entre els festers.

Més recentment, ahir a la nit, Xixona va gaudir de la ‘Nit del soparet’, en la qual van desfilar totes les filaes amb les seues bandes de música per l’Avinguda de la Constitució.

D’altra banda, i entre els actes més destacats, el dissabte 23 de juliol va tindre lloc el ‘Dia del Senyal’, sent aquesta la primera gran cita en el calendari de les festes en honor a Sant Bartolomé i Sant Sebastià, en la qual van participar els triats com a festers de l’any: Adolfo Llinares, de la filà Moros Grocs, i Vicente Sala, de la filà Llauraors, a més dels càrrecs festers. També es va descobrir el cartell anunciador de les festes i es va interpretar el pasdoble ‘Festa a Xixona’, obra de Vicente Pla, dirigit per José Mira Galiana ‘Canana’.

CÀRRECS FESTERS
Durant aquest temps, es va decidir, per part de la Federació de Sant Bartomeu i Sant Sebastià, mantindre els càrrecs festers per a quan les festes pogueren eixir al carrer. Així, per part mora, la capitania l’ostenta la filà Marrocs, amb Fernando Bellido, David Serra, Fernando Sirvent, Álvaro Reuter, Marcelo Valls i Jordi Planelles com a màxims representants. En el bàndol cristià, liderat per la filà Llauraors, el protagonisme recau en els germans Esther i Fernando Ferrándiz.

PROGRAMACIÓ
Així, hui arranca el dia amb la presentació de bandes, per a continuar amb La Banyà i finalitzar amb l’entrada, aquesta mateixa vesprada, des de les 18 hores.

Tal com apareix en el quadre adjunt, demà es viuran nombrosos actes, començant per la Diana del segon dia, o diverses ambaixades.

Finalment, el dilluns, tindrà lloc el Juí Sumaríssim del Moro Traïdor, un dels actes singulars de les festes de Xixona, i la programació d’aqueix dia culminarà amb l’alçament de Capitans i Banderers de 2023, i la posterior desfilada de capitanies.

En marxa la trilogia festera dels Moros i Cristians de Xixona

Send this to a friend