En marxa l’obra de consolidació del Molinar

És finançada al 100% per la Generalitat Valenciana

En marxa l'obra de consolidació
L’alcalde i l’edil de Patrimoni visitant l’inici de les obres al costat de tècnics municipals i de l’empresa adjudicatària.

Ja han començat les obres de consolidació de les fàbriques de primera aigua, la xarxa hidràulica i el brollador del conjunt industrial del Molinar d’Alcoi. L’obra va ser adjudicada per la Generalitat a Cantó Obras per un import total de 305.197 euros, sent el termini d’execució d’una mica més de 10 mesos.

Les actuacions són finançades al 100% per la Generalitat Valenciana i són les recollides en el projecte encarregat per l’Ajuntament d’Alcoi i redactat per l’arquitecte Ciro Manuel Vidal Climent.

Respecte a l’actuació sobre la xarxa hidràulica, el projecte contempla la construcció d’un primer assut amb diverses comportes, per a permetre el flux normal d’aigua en l’època de pluges, així com la reconstrucció del tram de séquia després del divisor de cabal. També es retorna al pont la seua condició d’aqüeducte, perquè es restitueixen les pedres que delimitaven el curs de l’aigua, tot això sense impedir el pas de persones que ara permet. En la séquia es refan dos punts actualment perforats en el tram que alimenta el Molí Nou del Ferro.

L’actuació sobre aquest últim, a causa de la gran volumetria de l’edifici original, no té cabuda una reconstrucció completa d’aquest. El projecte de consolidació se centra en les testeres nord i sud, ja que són els cossos que han conservat l’altura original a causa de la fortalesa de les cantonades construïdes amb carreu.

La consolidació prevista en el Molí Vell, vindrà referida al desenrunament, reconstrucció i reforç de voltes i de murs perimetrals.

D’altra banda, les obres de rehabilitació de la fàbrica de Els Solers i consolidació de les fàbriques de primera aigua del Molinar, seran sufragues íntegrament per la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica a través dels pressupostos participatius de la Generalitat, amb una dotació econòmica de 940.000 euros.

Pel que respecta a museització, que s’executarà amb posterioritat a la rehabilitació de l’immoble, i l’accessibilitat, es duran a terme dins del Pla de Sostenibilitat Turística d’Alcoi, finançat igualment al 100% per Fons Europeus, per al que es destinaran prop de 225.000 euros. Aquests fons també contemplen una intervenció per a consolidar les restes existents del Molí del Tort, amb una inversió de 87.000 euros i una connexió ciclopeatonal amb el Molinar en l’accés sud de la ciutat, valorat en 1,8 milions d’euros.

“La consolidació i rehabilitació del BIC del Molinar, que donarà la rellevància que li correspon tant al paratge com a l’arqueologia industrial testimoni de l’origen industrial de la ciutat, és una prioritat del nostre govern. Portem anys treballant en aquest sentit, i els projectes ja comencen a fer-se realitat. Hem aconseguit el finançament íntegre de tots els projectes per diferents administracions, més d’un milió i mig d’euros al qual podem sumar quasi dos per a la urbanització des de l’accés sud de la ciutat”, ressalta la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano.

Send this to a friend