Enrique Barbeito: “Atenció Primària està actualment sobresaturada”

El gerent del departament de Salut d'Alcoi assenyala que “crec que la gent no té sensació de perill”

Enrique Barbeito: “Atenció Primària està actualment sobresaturada”
Enrique Barbeito en una imatge del passat mes de setembre. | ARXIU

La sisena ona de Covid-19, protagonitzada principalment per l’alta transmissibilitat de la variant ómicron és en la qual més contagis s’estan detectant a nivell global, i també en el cas del departament de Salut d’Alcoi.

Si bé la gran majoria de persones contagiades estan presentant símptomes lleus i una xifra molt baixa requereixen d’ingrés hospitalari per aquesta causa en comparació amb ones anteriors, o la més greu, la viscuda l’any passat per aquestes mateixes dates, els casos sí que estan saturant l’Atenció Primària, tal com confirma el gerent de l’àrea de Salut d’Alcoi, Enrique Barbeito: “Atenció Primària està actualment sobresaturada, els metges de capçalera estan sobrecarregats, i a més hi ha moltes baixes mentre que la demanda de la població és molt alta”.

És per això que sol·licita que “en la mesura que siga possible”, aquelles persones que presenten “simptomatologia lleu” com pot ser febre controlada “no fa falta anar al metge, encara que tingues un test d’antígens que haja donat positiu, ja sabem que és Covid. Si aqueixes persones no criden al seu metge o no van donaran possibilitat al fet que altres persones amb símptomes greus puguen ser ateses”.

I és que, seguint el protocol, el departament de Salut d’Alcoi –des del passat 30 de desembre– únicament està realitzant proves PCR o d’antígens als casos més greus. “Segons les normes, les persones asimptomàtiques o amb símptomes lleus no tenen per què anar al centre de salut i estan anant. Els metges de capçalera han de fer front a aquesta situació perquè hi ha gent molt demandant”.

Comenta que “la gent sap el que ha de fer si dona positiu, no tindre relacions socials i no anar a cap lloc”. A més, indica que “el metge de capçalera pot donar per bo un autotest i un malalt el pot comunicar telefònicament” perquè el contagi es quede registrat.

En aquest context, Barbeito assenyala que “crec que la gent no té sensació de perill, la incidència acumulada en els trams d’edat de 20 a 39 és quasi el doble que a nivell general”. Així mateix, remarca que “hi ha restriccions, però no s’acaben de complir”. Així, assegura que una gran quantitat de proves estan resultant positives, per la qual cosa els contagis no cessen.

Send this to a friend