Enyorança pel Cuartel

‘Historias del cuartel’ és el nou llibre de Ricardo Canalejas i Josep Lluis Santonja

Enyorança pel Cuartel
Els autors del llibre acompanyats de dos directius del Rotary Club Alcoy.

El Cuartel de Infantería d’Alçamora no va ser sols un imponent edifici que quedarà per al record com a testimoni de més d’un segle d’història a la nostra ciutat. “Al llarg dels anys, els oficials i les desenes de milers de reclutes que van passar per les seues estades, van formar part indissoluble de la vida quotidiana d’Alcoi. Nombrosos comandaments van vindre destinats acompanyats de les seues famílies i ho van fer per a quedar-se, per la qual cosa el Cuartel també va ajudar a créixer el padró de veïns”, assenyala l’historiador i director de l’Arxiu Municipal d’Alcoi, Josep Lluís Santonja, que junt al professor Ricardo Canalejas ha publicat un nou llibre titulat ‘Historias del cuartel’.

La publicació recull fotografies, documents i testimonis que demostren com el Regiment Biscaia 21 va mantindre una estreta relació amb la vida social de la ciutat. “A partir de la dècada dels 50 va haver-hi una relaxació del servei militar, sobretot entre els mossos de la comarca, els qui després del període d’instrucció i jura de bandera, i gràcies a l’anomenat “passe de pernocta”, podien continuar amb la seua vida laboral i familiar. A més, la formació que s’impartia també va ajudar a nombrosos joves que procedien de zones d’analfabetisme endèmic a eixir amb una educació bàsica”, explica Canalejas.

Són només algunes pinzellades d’un llibre que recupera tot el patrimoni vital d’aquella emblemàtica caserna que va desaparéixer ja fa quasi dues dècades i de l’arquitectura de la qual només queda en peu les dues garites que van ser traslladades a l’actual reguarda de la Policia Local, al carrer Casa Blanca, a iniciativa del llavors cap Manuel Rodríguez. Precisament, la seua filla Maribel, periodista i locutora de Radio Alcoy, serà l’encarregada de conduir la presentació del llibre, dijous que ve 25 de novembre, a les 20 hores, en el Círculo Industrial. Col·laboren El Nostre Ciutat i Rotary Club Alcoy, aquest últim com a patrocinador, destinant els beneficis de la venda del llibre a projectes solidaris, segons comenta el seu president, José Vicente Vidal.

Send this to a friend