Es consolida la tendència a l’alça de la separació de l’orgànica

El reciclatge augmenta, encara que es treballa també a reduir els residus sobretot plàstics

Es consolida la tendència
El contenidor marró funciona mitjançant clau. ARXIU

Durant l’any 2021, s’ha continuat amb la tendència de reducció de residus que no es reciclen, és a dir, els que van al contenidor gris, el de la fracció de resta, on es mescla tot i és més difícil separar. En concret, s’han recollit 530.810 quilos menys en aquest contenidor.

Cal assenyalar que el processament d’aquest fem té un cost econòmic i també mediambiental. Les restes pels quals es paga s’enterren en abocadors, es cremen o van a cimenteres amb els problemes de contaminació que això genera. Per això, es penalitzarà cada vegada més aquest tipus de residu, tant per part de les administracions autonòmiques i nacionals, com a través dels nous plans integrals de residus.

En canvi, el fem dels contenidors groc, verd i blau van a diferents plantes de reciclatge situades en Sant Vicent, Villena, Benidorm i Elda, i en aquests casos, l’Ajuntament cobra depenent del nombre de tones recollides. No obstant això, des del Consistori puntualitzen que encara que la venda comporta un benefici econòmic, es treballa igualment per la reducció de residus, especialment els plàstics.

Els 307.690 quilos de matèria orgànica seran transformats en compost, que economitza el tractament i a més s’evita que siga enterrada com a ‘resta’. L’ús d’aquest nou contenidor funciona amb clau per a garantir una correcta utilització. La ciutadania que vulga fer ús del contenidor marró, ha de sol·licitar-lo al telèfon 965537127 o en el correu organic@alcoi.org.

També es recull l’orgànica a grans productors, com a residències, mercats, o menjadors escolars, els quals disposen d’un contenidor molt a prop o el servei porta a porta.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, remarca el “compromís” de l’actual govern municipal amb el reciclatge i la correcta gestió dels residus. “Per això estem desenvolupant un programa molt potent d’educació ambiental per a conscienciar a la població”, conclou.

Recordar, finalment, que Alcoi ha sigut triada com a ciutat pilot per a l’Agenda 2030 i un dels objectius va en la línia impulsar una gestió dels residus sostenible mediambientalment.

Send this to a friend