L’energia de Mónica Jover

De lo que sí percibimos és el títol de l’exposició de l’artista alcoiana Mónica Jover que es pot trobar a la sala d’art La Capella (Camí, 42) fins el proper 19 de maig.

Una exposició on el visitant rebrà múltiples sensacions i nous conceptes estètico-tècnics que faran que la visita siga una experiència ben diferent. Parlem de sensacions, perquè el que Jover ens ha proposat fa que sobte, deixa sense alè a l’espectador i fa que es pregunte constantment sobre cada detall, perquè aquesta és la finalitat de l’art, fer-nos qüestionar sobre allò que rebem com a missatge visual, en aquest cas.

Mónica Jover, va exposar fa sis anys la seua producció i des d’aleshores no havia tornat a mostrar la seua obra. Com artista inquieta que és, ha treballat molt i ha investigat dins dels seus conceptes i tècniques que l’han dut a una evolució constant. Els seus paisatges bromosos, amb uns vels increïbles sobre una foscor indòmita han patit un gran canvi. Els brillants cromatismes s’han apropiat de les peces de Jover, i emanen una vitalitat per tot l’espai expositiu.

Els paisatges abstractes continuen sobre el llenços, però ja no mantenen aquella idea de soledat, ara brillen i joiosos se’ns presenten obrint pas dels bastidors. Sobre ells se’ns obre un camí on l’artista ha reconfigurat cada llenç, partint d’obres primigènies que han patit una descomposició per a reconstruir-se i formar part d’una altra obra.

Els llenços no són un espai estàtic, sobta com la rebel·lió de la pintura s’escapa del bastidor imposat, i gràcies a l’habilitat de l’artista fuig de l’espai procurant a l’espectador una nova proposta més interessant.

Jover, fa tres anys va iniciar a treballar amb la incorporació del fil als seus treballs, i aquest serà el principi del seu camí per el String Art. El fil, com a element que forma part de la seua vida familiar i cultural, comença a ser protagonista. Tímidament, al principi, s’uneix la pintura i el fil, on aquest substitueix la pintura i crea volums i noves textures sobre el llenç. A poc a poc, el fil s’apropia de la tercera dimensió i ajuda a la pintura a escapar del llenç, creant la pintura expandida. Seguint la voluntat d’allunyar-se dels límits marcats, les seues obres presenten unes cascades de fils o unes línies geomètriques que s’imposen fora del llenç.

Els paisatges mostren, gràcies als collages, al string art i a la importància del cromatisme, eixa natura potent, que posa de manifest la vida i l’energia que vol percebre amb tota la seua essència.

I evoluciona. La natura pren el protagonisme absolut. Treballa. Busca expressar allò que no es veu, però hom percep. L’energia i l’equilibri són l’objectiu de Jover. Aconsegueix trobar un element natural que engloba les múltiples propietats que ofereix el món de les percepcions, els minerals. Les pedres-joia, com ella anomena, són aquella font d’energia que es pot percebre i que ella mimetitza en les seues peces més actuals.

Per a que el visitant puga experimentar aquesta sensació energètica natural, ha creat una peça única per a La Capella, una instal·lació. Aquesta estructura limitada en el temps, és el reflex de la voluntat de l’artista de plasmar les energies naturals, ja que la llum que envaeix l’espai expositiu es reflexa en l’obra d’art situada a “l’altar” de la sala, d’ahí els fils reboten a la paret oposada, i ens duen a una altra obra que reflecteix la idea de percepció. A banda és important comentar que aquesta peça demostra com Mónica Jover ha fet evolucionar el string art fins a unificar pintura i escultura filada amb la instal·lació.

Cada peça parla d’una dona que manté un nivell artístic molt elevat a la nostra ciutat i és per aquest motiu que el poder gaudir de les seues obres més contemporànies ens acosten a una artista propera, professional i inquieta.

VISITES GUIADES

Dins de les activitats que la sala d’art La Capella organitza es troben les visites guiades que fan els artistes per a apropar més la seua figura al públic. Mónica Jover ha volgut sumar-se a aquesta iniciativa, i els propers 4 i 18 de maig a les 19.30 es pot gaudir d’una visita guiada amb l’artista.

Text de Lucia Romero, Historiadora de l’art.

Advertisements

Send this to a friend