Fageca vol posar en valor el jaciment de La Salema

El consistori ha rebut fons perquè es reprenguen les excavacions

Fageca vol posar en valor el jaciment de La Salema
Accés al jaciment paleontològic de La Salema.

En el terme municipal de Fageca es troba el jaciment paleontològic de La Salema. Des que fora descobert en 2004 en una oblidada pedrera d’aquest municipi del Comtat, l’enclavament encara no ha sigut objecte d’una exhaustiva campanya d’excavació. De les poques troballes que allí s’han fet destaca un espectacular crani de hiena amb milers d’anys d’antiguitat, que va ser espoliat del propi jaciment poc després del seu descobert.

Després d’anys d’abandó davant la falta de mitjans, l’Ajuntament de Fageca s’ha proposat posar en valor aquest recurs patrimonial. De moment han rebut 30.000 euros de la Diputació d’Alacant amb els quals contractaran la redacció del pla que determine els treballs tècnics a executar. El document haurà d’abordar la dificultat que comporta l’excavació, derivada dels possibles despreniments i del fet que una carretera discorre prop de la cova. El consistori vol dinamitzar tot l’entorn del jaciment, ja que aquest es troba a l’interior d’un carrascal per al qual s’està tramitant la seua declaració de Paratge Natural Municipal.

La veritat és que a partir de les excavacions realitzades (algunes d’elles d’urgència després de l’espoli) els experts auguren valuoses troballes en La Salema. En els seus depòsits s’han localitzat restes de ‘microvertebrats’ fòssils (rosegadors i rèptils) del Plistocé, podent-se estimar una edat d’entre 450.000 i 200.000 anys per a aquesta fauna. Alguns d’aquests vestigis (s’han trobat almenys 175 restes fòssils), estan exposats en el Museu Paleontològic i de les Ciències d’Alcoi, gestionat per l’associació Isurus.

Send this to a friend