Fundació Mutua Levante inaugura aquest dijous ‘Laporta polifacètic’

Amb motiu de la Fira Modernista d'enguany, que està dedicada al pintor

Fundació Mutua Levante inaugura aquest dijous
Imatge de l’exposició biogràfica del pintor.

Amb motiu de la Fira Modernista d’Alcoi 2022, dedicada a la figura de Francisco Laporta Valor (1849-1914), i de forma complementària a la primera antologia pictòrica que se li ha dedicat, organitzada en La Capella de l’Antic Asil per l’Ajuntament d’Alcoi, des de Fundació Mutua Levante, i amb la col·laboració del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics (CAEHA), s’ha considerat adient plantejar-ne una altra exposició que se centre en la seua fascinant biografia. S’inaugurarà aquest dijous 8 de setembre, a les 19 hores, en la Fundació Mutua Levante (Plaça Espanya).

Tot i ser conegut fonamentalment com a pintor, en realitat Laporta es va dedicar a les més diverses ocupacions. Va estudiar a l’Escola Especial de Pintura de Madrid, i allí va començar a treballar com a gravador per a les principals capçaleres de la capital, juntament amb el seu germà Enrique, i també com a litògraf en Alcoi en societat amb Camilo Albors. El seu vessant tècnic, heretat de son pare, Francisco Laporta Tort, el va portar a experimentar amb una nova tècnica, el fotogravat, i fins i tot la va patentar a Espanya i a França. De forma paral·lela, el seu esperit inquiet li va permetre crear un dels primers gabinets fotogràfics en la seua ciutat natal, origen d’una nissaga de fotògrafs, els Laporta, que continuaria un cosí germà i els seus nebots.

No obstant això, al haver format una família juntament amb Rosa Gisbert Calatayud, el nostre protagonista necessitava uns ingressos fixes, el que el va impulsar a opositar a la recentment creada Escola d’Arts i Oficis d’Alcoi, on guanyaria la plaça de professor de Dibuix. Tampoc deixaria mai de costat la tradició industrial paperera familiar, que ara havia consolidat el seu germà José Laporta entre Banyeres i Alcoi. Paco es dedicarà a crear diversos dissenys de marca de paper de fumar, així com algunes invencions, que patentarà, i que li permetran gestionar un taller per a pintar papers decoratius.

Per a conéixer aquests i altres aspectes de la figura a la qual homenatja enguany la Fira Modernista, com els de decorador, dissenyador fester o polític, a més de diverses anècdotes, recomanem la visita a l’exposició ‘Laporta Polifacètic’, que estarà disponible fins al dia 30 de setembre.

Send this to a friend