Ibi anhela l’arribada dels seus dies grans

L’Entrada de Moros i Cristians tornarà a ser el seu acte més significatiu

Ibi anhela l’arribada dels seus dies grans
Les Entrades destaquen per la vistositat, colorit i la música. | ARXIU

El municipi d’Ibi viurà del 16 al 18 de setembre, després de dos llargs anys de cancel·lacions, les seues cèlebres festes de Moros i Cristians, en honor a la Mare de Déu dels Desemparats i declarades d’Interés Turístic Provincial.

Aquest divendres Ibi es vestirà de gala per al seu moment més esperat, l’Entrada de Moros i Cristians, en el qual les 14 comparses lluiran els seus vestits més autèntics. L’espectacle que ofereix la localitat és extraordinari i summament reconegut en tota la comarca.

Pel bàndol cristià gaudirem de la desfilada d’Almogávares, Cides, Contrabandistas, Guerreros, Maseros, Mozárabes i Templarios, mentre pel moro els replicaran Almorávides, Argelianos, Beduinos, Chumberos, Mudéjares, Piratas i Tuareg.

CRISTIANS
El Capità obrirà la desfilada cristiana, a partir de les 11 hores, i cada Banderera tancarà el de la seua comparsa. El fet que Ibi compte amb una Banderera en totes les comparses permet que cadascuna d’elles dispose del seu propi boato, fent que les seues Entrades siguen úniques i d’una enorme vistositat.

Es produirà llavors el simbòlic acte de ‘El lliurament de claus’ enfront de l’ajuntament i amb el castell de fons, en el qual tant Ambaixador com Capità intercanvien textos escrits per Luis Satoca Ricart. El Capità Moro també saludarà a les autoritats –circumstància que no succeïa antigament–.

L’Ambaixador va acompanyat d’un patge –vestit de la comparsa del Capità– i li entrega a aquest les claus simbòliques del Castell d’Ibi. Després del volteig de campanes, el Capità torna a la seua carrossa per a prosseguir amb l’Entrada Cristiana de la resta de comparses.

Ressaltar que en el bàndol cristià la majoria dels seus comparses presenten un tall medieval, amb nombrosos colors, teles i armes que ens remunten a temps ancestrals. D’una època més pròxima són Maseros i Contrabandistas, mostra de la important cultura de la muntanya alacantina.

MOROS
Ja a la vesprada, al voltant de les 17.15 hores, serà el torn de l’Entrada Mora, igualment plena de llum i màgia, sempre sota un ritme més pausat que la desfilada cristiana.

Els escenaris que ens brinda aquesta bella jornada, al costat dels boatos i els vestits, està basada en les formes, figures i colors que ens remeten a un llegat àrab-andalusí, tan present en la nostra història.

L’endemà, dissabte 17 de setembre, al matí, un altre dels moments més emotius de les festes ibenses, una desfilada infantil que és una rèplica de l’oferida la jornada anterior, però amb especial protagonisme dels més xicotets. Es tracta, sens dubte, per la seua singularitat, d’un dels actes que amb més afecte esperen els veïns d’Ibi.

Send this to a friend