Intensa programació cultural a Bocairent per a finalitzar les vacances

Vista general de Bocairent. JOSE A. BERNAT

«La programació cultural d’estiu sempre ha sigut intensa en Bocairent”, reconeix Xavi Molina, alcalde del municipi. La pandèmia no ha impedit que Bocairent aculla aquest estiu un bon nombre d’activitats, aprofitant en part l’embranzida que suposa ser una de les dues capitals culturals valencianes aquest 2021. A més, dos esdeveniments de caràcter ‘extraordinari’ marquen l’agenda de cara a l’última quinzena d’agost: d’una banda les jornades solidàries a benefici de FAST, fundació per a la cura de la síndrome d’Angelman; i de l’altra la trobada de l’Associació Nacional de Floristes, que ha triat Bocairent per a mostrar el seu treball. Les jornades solidàries tenen lloc els dies 20 i 21 d’agost, i en elles es dona cabuda a exposicions d’art o xerrades, entra altres iniciatives. Respecte a la convenció de floristes cal dir que realitzaran una decoració floral a la plaça de l’Ajuntament, i que es podrà visitar fins al 22 d’agost.

Festes de Sant Agustí
Des que en 2019 foren declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial, les festes d’estiu dedicades a Sant Agustí no s’han pogut celebrar, i malauradament aquest any no serà una excepció. La festivitat és reconeguda per les seues marcades arrels valencianes, tant per la indumentària, la música com la dansa. Enguany s’ha optat per un format festiu reduït, que donarà cabuda del 23 al 26 a un cicle de xarrades sobre les danses i festes d’estiu. Dels dies 24 a 26 hi haurà un cicle de contacontes per als més menuts així com un concert extraordinari del dia de Sant Agustí a càrrec de Mira Quina Trompa Horn Quartet, el dissabte 28.

D’altra banda, la comissió organitzadora de les festes ha organitzat un una recollida solidària d’aliments en favor de Creu Roja.

En l’aspecte musical cal fer menció al festival de música Xocorock, que enguany tindrà lloc a la plaça de bous els dies 27 i 28. El primer dia està prevista l’actuació dels grups Tito Pontet, El Diluvi i Licor Colecta. Durant el segon serà el torn de La Trocamba Matanusca, Cactus i Santy Mataix.

Reclams del municipi
Més enllà d’aquesta programació, Bocairent té altres encants que mostrar al visitant. El seu casc antic està declarat conjunt historico-artístic, la visita al qual és necessària, sobretot després d’haver contemplat la impressionant panoràmica des de la carretera. Compta amb un traçat de carrers, al més pur estil àrab, amb pujades i baixades, escales, voltes, placetes, atzucacs… Fonts i testos amb flors marquen tota la passejada, que ens pot dur a alguna de les tres ermites del casc antic: Sant Joan, Mare de Déu dels Desemparats i Mare de Déu d’Agost.

Les Covetes dels Moros és un altre dels reclams de Bocairent. Es tracta d’un grup de coves-finestra, o coves artificials amb orificis en forma de finestra, penjats a mitjan d’una cinglera rocosa. Situades en el Barranc de la Fos, en la vessant dreta, tan sols a uns 300 metres al nord del nucli urbà medieval. És el grup més complex i nombrós de tota la capçalera del riu Clariano. És també el més famós i del que més s’ha escrit. En el terme municipal de Bocairent es localitzen diverses caves, que servien per a recol·lectar la neu, conservar-la, i posteriorment fer-la viatjar per a vendre-la. Destaca la monumental Cava d’En Miquel i les denominades Cavetes de Xàtiva són exemples destacats de l’arquitectura del comerç de la neu en la Serra de Mariola, però també ho és la Cava de Sant Blai, que es localitza a esquenes del barri medieval de Bocairent, al costat del camí de les Covetes dels Moros, de la que es coneixen documents sobre la seua explotació en el s. XVIII.

També es poden visitar les ruines medievals. Aquestes restes arqueològiques van ser descobertes en 2008 gràcies als treballs de rehabilitació del nucli antic del poble. També són rellevants les fonts del casc antic (Font de Sant Jaume, de Gràcia o de la Cantereria…), fruit d’una primerenca canalització d’aigua potable en l’àrea urbana, a finals del segle XVIII. I seguint amb el panorama urbà, cal destacar els nombrosos ponts i aqüeductes, com ara el pont del riberent, o el de darrere la vila; i els aqüeductes de la frontera o del mas de micalàs.

Send this to a friend