Investigació educativa sobre la igualtat

Esclaves ha elaborat un projecte sobre el nom dels carrers

Investigació educativa sobre la igualtat
L’alcalde i alguns regidors van acudir a conéixer els resultats.

El col·legi Esclaves ha dut a terme una investigació educativa sobre la igualtat de gènere, prenent com a punt de partida un vídeo publicat des de la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi amb motiu del Dia de la Dona.

En aquest vídeo, es feia al·lusió a un grup de dones alcoianes que van destacar per la seua trajectòria personal i professional, però que no obstant això, quasi cap comptava amb un carrer a Alcoi.

El projecte d’investigació elaborat pels alumnes de 5é de Primària rep el nom ‘Alcoi Femení Plural’ i els resultats obtinguts es van donar a conéixer la setmana passada a l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, i als regidors Alberto Belda, Aranza de Gràcia i Carolina Ortiz.

Cal apuntar que aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte educatiu interdisciplinari ‘50 50’, en el qual els estudiants han tractat de posar en valor un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament el d’Igualtat de Gènere.

Així, arran de les dades que oferia el citat vídeo, l’alumnat de les Esclaves, amb l’ajuda del professorat, ha sectoritzat Alcoi en quatre zones i ha analitzat el nom dels carrers: d’una banda, noms de persones o personatges importants femenins o masculins; i per l’altre, els carrers dedicats a paratges, filaes, o noms d’altres pobles de la comarca.

Des del centre educatiu s’apunta que “els resultats d’aquest estudi han demostrat que hi ha molts més carrers per a homes que per a dones”. I és que, el contrast de les xifres és molt inflat: a nivell general, hi ha un 41,5% dels carrers amb noms masculins, pel 11’5% de dones. El percentatge restant, és a dir, quasi la meitat, té altres noms diferents (paratges, pobles…).

Dins d’aqueixa divisió per zones, en el Centre-Zona Alta és on major percentatge hi ha de carrers amb noms de dones, amb un 17,5% –enfront del 42,8% d’homes i el 39,8% d’altres nomenclatures–, i per contra, en l’Eixample, aqueix percentatge baixa fins al 4,4% –el 55,9% dels carrers tenen noms de paratges, filaes o d’altres municipis; i el 39,7% d’homes–.

En el cas de la Zona Nord-Cotes Altes-Cotes Baixes, el percentatge de noms de dones és del 9,9% i del 7,4% en Santa Rosa-Batoi.

Des de les Esclaves s’assenyala que “els carrers són una eina educativa molt important, perquè al mateix temps que ens ajuden a trobar el lloc que busquem i poder identificar-lo, també ens conviden a investigar sobre el personatge o el lloc que ens proposen”.

Afigen que amb aquesta investigació, els alumnes de 5é “no han demanat a les autoritats assistents a la presentació que canvien el nom dels carrers, únicament els han sol·licitat que tinguen aquestes dades presents per a quan necessiten posar nom a nous carrers”.

Send this to a friend