“Ja està bé de pagar per a ballar. És hora que ens tinguen en compte”

Ana Calvo, en la presentació del llibre ‘Bailar entre confeti’, sobre els ballets festers

“Ja està bé de pagar per a ballar. És hora que ens tinguen en compte”
Efusiva i emocionada abraçada entre Ana Calvo i Mari Francis Richart. | XAVI TEROL

No va ser una presentació d’un llibre a l’ús. No podia ser-ho, tractant-se d’una publicació que recull, per primera vegada, 47 anys de ballets en les festes de Moros i Cristians d’Alcoi. I no podia ser-ho, especialment, perquè qui ha estat després del projecte editorial no és una altra que Ana Calvo, la ballarina i coreògrafa que ha posat al carrer 26 coreografies festeres i que ha sigut i és tot un referent en la dansa. No era una presentació normal, pel ple que, amb les mesures Covid establides, presentava el Saló Rotonda del Círculo Industrial. El propi muntatge, amb vídeos, música i, per descomptat dansa a càrrec del ballet Gawazi, també va mostrar un caràcter especial a la presentació d’un llibre de 222 pàgines que “va pesar en nàixer 1,445 quilos”, tal com va dir el presentador de l’acte, el periodista i exdirector de El Nostre Ciutat, Ramón Climent.

“Ja està bé de pagar per a ballar. És hora que ens tinguen en compte”
La dansa no podia faltar en l’acte. | XAVI TEROL

‘Bailar entre confeti, d’Ana Calvo, està ja a la venda en les papereries i llibreries de la ciutat i fa un repàs als 47 anys de ballets en les festes de moros i cristians d’Alcoi, “un tema inèdit en l’extensa biografia festera local”, va subratllar Climent, qui va arrancar l’ovació del públic en recordar que va ser Mari Francis Richart, en 1974, la pionera i la que es va aventurar, no sense veus contràries, a introduir un ballet en l’Entrada. Va repetir a l’any següent i no va ser, fins a deu anys després, quan la dansa es va incorporar, ja de manera definitiva, a les desfilades de moros i cristians d’Alcoi.

Van intervindre el president del Círculo Industrial, Indalecio Carbonell; el president de l’Associació de Sant Jordi, Juan José Olcina; i la regidora de festes, Carol Ortiz. Ho va fer, també, per descomptat, Ana Calvo qui, va advertir, que “m’expresse millor ballant”, però va demostrar que tampoc es maneja malament amb la paraula. No es va tallar en reivindicar el paper dels ballets en la festa. Després de fer un repàs de la seua experiència en el món de la dansa es va despatxar amb un “ja està bé de pagar per a ballar”, en al·lusió als ballets festers. “Ja és hora –va postil·lar– que ens tinguen en compte”, unes paraules que van provocar l’aplaudiment generalitzat dels assistents. Va demostrar el seu grau d’exigència en la professió en assenyalar que en els ballets festers “no tot val. Cal apostar per l’excel·lència. I ací ho deixe”.

‘Bailar entre confeti’, d’Ana Calvo, està editat per Més Ciutat SA i ha sigut coordinat per Ramón Climent i Paco Grau, en els apartats editorial i gràfic. Javier Llopis, per part seua, ha dut a terme la gestió editorial.

Send this to a friend