Jordi Peidro publica la novel·la gràfica ‘Aquella guerra que sufrimos’

En ella, narra vivències i anècdotes, que es complementen unes a altres fins a crear un relat

Jordi Peidro publica la novel·la gràfica 'Aquella guerra que sufrimos'
Jordi Peidro al costat de la seua nova novel·la gràfica. | XAVI TEROL

Narrar històries és la passió de Jordi Peidro, de fet, fa més de 30 anys que es dedica a caçar somnis, i històries per a després plasmar-les en cadascuna de les seues obres. Després de la ‘Era de Acuario’ on Peidro ens va submergir en el viatge existencial del protagonista o ‘Esperaré siempre tu regreso’ entre altres obres, l’escriptor alcoià ens torna a endinsar en un dels seus relats il·lustrats. En aquesta ocasió ens trasllada a la guerra civil espanyola amb la seua nova novel·la gràfica ‘Aquella guerra que sufrimos’.

– Per què ha triat el tema sobre la guerra civil espanyola per a la teua última novel·la?
‘Aquella guerra que sufrimos’, naix de la inquietud de voler contar la història del meu oncle Miguel, l’oncle del meu pare el que li va transmetre totes les vivències durant la seua participació en la guerra, d’ací naix la idea d’aquesta novel·la gràfica en la qual he estat treballant des de 2018.

– Està basada llavors en fets reals?
– Més que en fets reals està escrita des de la narració de les anècdotes i històries que em contava el meu pare, i el que jo he anat preguntant a familiars pròxims. He anat construint un fil conductor i una unió entre personatges per a crear un context en la història. Amb el que vull dir és que he relacionat als personatges entre si però que potser aqueix vincle en la vida real podria no haver existit.

–Quines vivències compta en elles?
– Això va començar amb voler contar la història del meu oncle Miguel que va estar en primera línia, però va anar creixent. I ho va fer perquè buscant informació, i recopilant documents em trobe que el meu avi que no va ser a la guerra, sí que va estar en una d’aquelles empreses que se socialitzaven que es dedicava a la metal·lúrgia, i això també m’interessa explicar-ho.

Comencen a sorgir detalls, anècdotes, persones, llocs on han passat coses que donaven una riquesa a la història i és ací quan comença a créixer fins a convertir-se en una espècie de mirada calidoscòpica, que és la guerra civil a Alcoi i òbviament en els llocs on el meu oncle Miguel va estar en el front. És a més una novel·la que compta fets que al mateix temps són extrapolables a qualsevol guerra civil i als esdeveniments que estan ocorrent a Europa de l’est ara mateix. Perquè en ‘Aquella guerra que sufrimos’ parle dels refugiats, de la gent que passa fam, de bombardejos en ciutats a civils ja que això és una estratègia de guerra per a desmuntar moralment a l’enemic i que demostra que no hem canviat res en els últims 80 anys.

Les anècdotes del meu oncle Miguel s’han convertit en una història que puc dir que quasi se’m va de les mans perquè ha sobrepassat expectatives i fins al nombre de pàgines que tenia previstes per a aquesta novel·la gràfica.

– Com ha viscut el procés de creació d’aquesta novel·la gràfica?
– Perquè ha sigut un procés intens i de descobriment. Porte treballant en ella des de 2018 amb un procés d’investigació que m’ha anat portant d’un lloc a un altre, m’ha facilitat la unió dels punts que han anat donant forma al relat. He preguntat molt a familiars que em contaven les històries que a ells els havien contat, d’aqueixes històries anava descobrint unes altres que em portaven a fotografies i documents gràfics que m’han ajudat a conformar el relat. De fet, aqueixes fotografies estan incloses en la novel·la perquè volia que quedaren reflectides en ella.

– A més d’escriptor, també és il·lustrador i de fet il·lustra les seues pròpies novel·les gràfiques. Segueixen aquest tipus de novel·les tenint el seu públic?
– Cal saber que la novel·la gràfica és el que abans déiem còmic o còmic, però des que adquireix un contingut adult i es redueix la grandària adquireix un perfil comercial més adequat. Quan desapareix el gènere, encara que es continua mantenint, s’obri un ventall de possibilitats. Ja es comencen a tocar en elles temes com l’homosexualitat, alzheimer, crisi dels 40…i és quan es comença a popularitzar.

Advertisements

Send this to a friend