José Pla Barber, nou president de Caixa Ontinyent

Vinculat a la Caixa, amb un perfil acadèmic d'alt nivell i experiència financera.

José Pla Barber, nou President de Caixa Ontinyent
José Pla Barber, president de Caixa Ontinyent.

El Consell d’Administració de Caixa Ontinyent ha elegit a José Pla Barber, per unanimitat, com a President de l’entitat. José Pla, nascut a Ontinyent en 1969, és doctor en Ciències Econòmiques amb premi extraordinari de doctorat i certificat europeu, catedràtic d’Organització d’Empreses de la Universitat de València i investigador associat del “John Dunning Center” de la University of Reading (U.K), expert en direcció estratègica internacional i en competitivitat industrial.

A la seua formació i trajectòria acadèmica, Pla acumula gran experiència en el món financer per la seua vinculació a Caixa Ontinyent, de la qual és membre del seu Consell d’Administració des de l’any 2000, i en el si del qual ha format part de les seues comissions de gestió, d’inversions i de retribucions i nomenaments. Així mateix, ha sigut membre dels Consells d’Administració de les societats participades per l’entitat. I tot això precisament en un període en què el sector financer espanyol ha experimentat la major crisi de la seua història i la seua conseqüent transformació, amb la pràctica desaparició de les caixes d’estalvis, la bancarització del sector, la concentració d’entitats i els nous desafiaments d’una economia que tendeix a la digitalització.

Un model exemplar de banca ètica, territorial i social
José Pla és un ferm defensor de la banca social i en concret del que és una caixa d’estalvis com la d’Ontinyent. Pla destacava que l’aportació a estes comarques al llarg de la història, ha permés el desenvolupament d’una economia forta, amb capacitat d’adaptació, i una qualitat de vida als nostres pobles. El nou President de Caixa Ontinyent reafirmava l’important i necessari paper que esta Caixa haurà de jugar en el futur com a entitat independent: “No té propietaris, la seua propietat correspon a la societat en general; és eixa societat la que ens demanda que continuem garantint la disponibilitat dels estalvis, facilitant finançament accessible, i revertint els beneficis en obres socials. I eixe compromís només ho ha assumit i mantingut, durant més de 135 anys, Caixa Ontinyent.”. I és que “altres entitats financeres poden actuar en esta zona en funció de les circumstàncies perquè no tenen arrelament ni interdependència, però Caixa Ontinyent és d’ací i sempre estarà en qualsevol circumstància perquè per a això es va crear i perquè el seu futur va lligat al del nostre territori”.

Per a José Pla, les diferències entre una caixa d’estalvis i un altre tipus d’entitat són molt notòries i propicien eixa complicitat de Caixa Ontinyent amb la seua gent: “els òrgans de govern estan compostos per una representació plural de la societat que es va renovant cada tres anys, i això manté i actualitza eixa aproximació entre el que la gent necessita i el que la Caixa ofereix”. A més, “els beneficis que altres entitats destinen als seus propietaris, Caixa Ontinyent els destina a la societat, a través de la seua obra social, amb un degoteig constant que facilita infraestructures, dinamitza col·lectius, divulga aspectes autòctons, genera activitats i ofereix formació financera. Estem també molt orgullosos d’haver recuperat el Mont de Pietat com una via alternativa i complementària per a la concessió de microcrèdits”.


Una gestió continuista 
La crisi del Covid-19 ha modificat substancialment el panorama social i econòmic que es preveia per als pròxims anys, amb una bona càrrega d’incerteses i una repercussió molt directa sobre una activitat monetària i financera molt marcada per les noves tecnologies. La banca tradicional ha agilitzat precisament el seu procés de transformació digital i avança també a marxes forçades cara a un nou model de negoci més ampli i obert.
La llarga vinculació de José Pla a l’Entitat, el seu profund coneixement d’esta, del sector financer i de la nova realitat social i econòmica que es va obrint camí, auguren una gestió que, en la mateixa línia de servei a la societat que constitueix l’objecte fundacional de l’Entitat, vaja adaptant-se als nous temps “que ja ens indiquen una menor utilització del diner efectiu, més ús del comerç, dels diners electrònics i dels serveis digitals, menys oficines convencionals, més teleoperacions i teletreball, canvis en el perfil professional del personal, reorientació del model de negoci, major concentració del sector bancari i irrupció de nous agents financers”.
I amb això, també cal aprofundir en el compromís social de les entitats financeres, especialment quant a la seua implicació en la sostenibilitat. “Apostarem per una gestió que tinga en compte l’impacte de la nostra actuació en les persones, en la societat i en el medi ambient. És la nostra política de responsabilitat social de sempre. I ara anem potenciar a més la nostra implicació en la sostenibilitat i en la lluita contra el canvi climàtic”.
Així que eixos seran els primers reptes del nou Consell d’Administració presidit per José Pla: l’adaptació del Pla Estratègic de l’entitat a les noves circumstàncies de l’entorn, entre els quals es troben l’acceleració digital i la sostenibilitat, i el paper que Caixa Ontinyent ha de jugar en la nova societat com a entitat territorial, pròxima i socialment compromesa.

Send this to a friend