Josep Lluís Santonja guanya el Premi Bernat Capó

Amb el treball ‘Animetes santes’ sobre la tradició funerària valenciana

Josep Lluís Santonja.

L’alcoià Josep Lluís Santonja, director de l’Arxiu i Biblioteca Municipal, ha resultat guanyador del Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular. Ho ha aconseguit amb ‘Animetes santes’ un treball sobre la tradició funerària valenciana.

L’obra premiada en l’edició XXI (2020) entronca amb l’actual situació de pandèmia a causa de la COVID-19 i amb l’actual exposició sobre la mort, ‘Faltar o morir’, que es pot visitar en la Etno. Museu Valencià d’Etnologia.

El treball ens parla de la modificació provocada per la Il·lustració i el pensament higienista, amb la regulació de les inhumacions i la construcció dels cementeris extramurs per a acabar amb el risc de contagis, així com els canvis actuals en la percepció de la mort: l’aparició de noves maneres de celebrar els funerals d’una forma més sostenible i fins i tot tecnològica, amb xarxes socials o plataformes que serveixen per a enviar missatges de comiat, compartir records o donar les condolences als familiars; el disseny i funció dels cementeris, condicionats la tendència creixent de les incineracions, i la seua funció cultural o turística d’alguns espais funeraris d’unes certes ciutats valencianes (Museu del Silenci del Cementeri General de València, o la Ciutat Adormida del Cementeri d’Alcoi).?

Quant al títol, ‘Animetes santes’ fa referència a un costum molt popular a les cases dels nostres majors, quan les dones encenien uns ciris o ‘animetes’ en record dels difunts de la família. Normalment, també col·locaven les fotos dels difunts al costat de cada ‘*animeta’.

El premi està valorat en 6000 euros i suposa la publicació del text per Edicions del Bullent. Al llarg d’aquests vint anys s’han guardonat treballs que han aconseguit quasi tots els aspectes de la nostra cultura tradicional.

Send this to a friend