‘Júlia’: dels telers alcoians al Calderón

La primera adaptació teatral de la novel·la d’Isabel-Clara Simó, arriba a Alcoi divendres i dissabte amb La Dependent

‘Júlia’: dels telers alcoians al Calderón
Recreació dels telers alcoians en l’obra ‘Júlia’.

Gemma Miralles és qui ha adaptat i dirigeix l’obra ‘Júlia’. La dramaturga alcoiana accepta la proposta de La Dependent, i fa la primera versió teatral d’una novel.la que va ser per a ella lectura obligatòria a l’institut, i la va deixar impactada. “És una lectura amb una profunditat que enganxa –explica Miralles– perque barreja uns fets històrics reals connectats amb la implicació emocional dels personatges. Això unit a que els esdeveniments passen a uns llocs que geogràficament conec molt bé, i que els meus pares i avis han treballat al tèxtil… l’obra em va tocar el cor”.

“El missatge –continua la directora– és una dona que s’atreveix (malgrat tot el seu patiment) és un personatge ple de contradiccions i zones fosques. Però al mateix temps és humana, no és cap heroïna; és una dona de fusta de picar, com ella diu. I que malgrat el qué diran, continua endavant amb les seues conviccions perquè és una dona valenta, capaç de superar barreres. És una avançada a la seua época, i per això ‘Júlia’, és una lectura que perdura en el temps”.

Una història d’amor i odi
‘Júlia’ conta la història d’una obrera del segle XIX, que viu amb sa mare vídua, en unes condicions penoses, amb una jornada de treball esclavista i un sou miserable. No conforme amb el destí que li ha pertocat, és capaç d’enfrontar-se a una societat (de caràcter marcadament classista i masclista) i casar-se per diners amb l’amo de la fàbrica. A canvi ha de pagar un preu molt alt: la seua esterilitat. Júlia canvia de classe social, i com burgesa portarà la casa, convertint-se també en mestressa (en l’ombra) del negoci del seu home. Uns telers que ella coneix massa bé.

Dues hores d’espectacle
La Dependent, recupera així la memòria històrica d’uns fets que van marcar un punt d’inflexió en plena revolució industrial valenciana, on Alcoi va convertir-se en l’eix principal. Ara recreen un espai escènic versàtil, en paraules del productor executiu, Joanfra Rozalén: “l’escenografia és una sublimació que podria ser la Torre Eiffel, els ponts d’Alcoi, una estructura industrial (…) amb una escala que es pot moure i generar diversos espais diferents”.

Un espectacle coral, que compta amb un elenc de 11 actors i actrius que es mouran per l’escenari al ritme de la coreografia creada per la ballarina i ajudant de dirección Júlia Cambra, que coordina els seus moviments. La música i banda sonora corre a càrrec de Rafa Arnal, que, amb un minuciós treball de recerca ha pogut recuperar cançons tradicionals valencianes i les lletres populars que es cantaven a les fàbriques. Cançons que el públic escoltarà en viu i en directe durant la representació.

Júlia, una dona del segle XIX, que encara pot dir moltes coses als espectadors del segle XXI. Si volen gaudir d’aquesta posada en escena, poden fer-ho divendres 18 i dissabte 19 de febrer, a les 20 hores, al Teatre Calderón d’Alcoi.

Send this to a friend