La ciutat de la joventut

Les ciutats es troben en un procés de transformació. El canvi forma part del nostre dia a dia, naixen nous usos de l’espai públic que van configurant una nova visió de la ciutadania i el seu entorn. Confortabilitat, inclusió, oportunitats, participació, digitalització i transició verda s’erigeixen com a conceptes que es conjuguen per a configurar la ciutat del futur. No obstant això, dins d’aquesta concepció destaca una eina clau: l’òptica intergeneracional, la cerca d’un entorn generador d’oportunitats que done resposta a les necessitats de tots els blocs d’edat, sense ocultar a cap d’ells de l’agenda política, en espacial als joves.

Impulsat per les Nacions Unides, el 12 d’agost es commemora el Dia Internacional de la Joventut, enguany sota el lema #JuventudLidera. Es pretén promoure el paper de la joventut com a agent generador de canvi. El lideratge i apoderament de la gent jove és clau per a l’èxit d’una planificació basada en l’encaix intergeneracional. Un desenvolupament cap a municipis més justos, inclusius, habitables i pròspers exigeix del protagonisme ciutadà de la joventut. Des de Crea360 treballem per la inclusió de l’òptica intergeneracional en tota la nostra planificació estratègica com un concepte transversal i avaluable.

L’elaboració d’una planificació, en concret, per a l’impuls i coordinació de polítiques de joventut, suposa una hàbil eina de gestió. Els Plans Estratègics de Joventut actuen mitjançant la detecció de necessitats arrelades i diagnosticades a través de l’anàlisi de dades i la participació ciutadana, per a acabar amb la proposta d’una sèrie d’actuacions justificades que s’han de seguir i avaluar. Amb el propòsit d’actuar amb major precisió i poder alimentar el debat públic, es fa rellevant poder comptar amb un sistema d’indicadors d’àmbit local que actualitze i informe sobre l’estat de la joventut i les seues necessitats. Sense dades, no hi ha polítiques.

Una joventut que lidera és una joventut que forma part. Parlar de generacions perdudes no és només rebutjar el futur, és rebutjar una palanca de prosperitat. És el moment de la intergeneracionalidad com a salt qualitatiu del desenvolupament.

 

Jordi Ortiz, responsable d’Igualtat i Agenda2030 en la consultora Crea360

Send this to a friend