La comissió d’investigació sobre Domus demanada fa un any ha sigut denegada

Després de ser traslladada la petició a Les Corts, sembla que cap grup polític ni diputats l'han sol·licitada

La comissió d'investigació sobre Domus demanada fa un any ha sigut denegada
Lectura d’un representant de l’Associació de la sol·licitud de la comissió. | ARXIU

El 4 de març de 2022 el Ple de l’Ajuntament d’Alcoi va tirar avant una declaració institucional sobre la petició d’una comissió d’investigació que esclarira els fets ocorreguts entre març i abril de 2020 en la residència Domus Vi Alcoi, quan van morir 74 persones a causa de la COVID-19.

Aquesta sol·licitud –que va rebre el vistiplau de tots els partits polítics i regidors que formen part de la corporació municipal d’Alcoi– va ser elevada a Les Corts de la Generalitat Valenciana, sent rebuda aqueix mateix mes amb l’acord de traslladar-la als grups parlamentaris i als diputats/as no adscrits, segons un document al qual ha tingut accés El Nostre.

Un any després, l’Associació de Familiars d’Afectats de les residències Domus Vi Alcoi i Cocentaina ha tingut constància que la petició ha sigut denegada, pel que sembla, perquè cap grup polític a València ha requerit que es duguera a terme.

PETICIÓ DENEGADA
Sobre això, el president de la citada Associació, José Luis García, relata que fa dues setmanes va participar en una reunió telemàtica amb la nova Directora general de Persones Majors de la Generalitat Valenciana, en la qual “per a sorpresa nostra ens diu que hi havia una resolució per la qual es denegava la comissió d’investigació a l’haver un procés judicial obert en el Jutjat d’Alcoi, i que per tant, desestimaven la petició”.

Una resposta que arriba després que al febrer, en una reunió informal amb aquesta directora se li parlara sobre aquest assumpte.

Després de conéixer aqueixa resolució, de la qual no tenen accés a cap document o informe, segons assenyalen, els familiars contacten amb diversos polítics de l’Ajuntament d’Alcoi, entre ells l’alcalde, Toni Francés, qui la setmana passada li comunicava a García, que segons havia pogut conéixer, cap grup polític present en Les Corts havia demanat la comissió, alguna cosa que ha hagut de consultar, perquè, en principi, a l’Ajuntament no tenien constància de cap resolució.

Tant García com el secretari de l’Associació, Juan Valls, destaquen la importància de dur a terme aqueixa comissió, fent referència al fet que la demanda presentada únicament representa a 18 usuaris, i no als 74 morts.

CRÍTICA A LES ADMINISTRACIONS
Aquest fet se suma a la falta de col·laboració de les administracions que els familiars han recriminat des del primer moment, i que hui dia continuen retraient. Sobre aquest tema, tots dos recorden que de les poques informacions que va haver-hi sobre el que estava ocorrent a l’interior de Domus Vi Alcoi al març i abril, les va proporcionar el que era en aquell moment coordinador de l’UHD, Manuel Pérez, qui va demanar ajuda per a poder coordinar la situació, a causa de la falta d’aquesta.

Esmenten que al poc temps de començar la pandèmia, la llavors consellera de Sanitat, Ana Barceló, quan el seu departament va prendre el control de Domus Vi Alcoi, manava inspectors per a conéixer la situació i “va dir que quan tinguera els informes s’obriria una investigació”.

També fan al·lusió als comentaris d’altres autoritats polítiques en aquell moment, en els quals es referien precisament a investigar el que estava ocorrent, i que fins i tot, es va arribar a plantejar la reversió del geriàtric que es troba al carrer Oliver.

Tots dos es mostren molt crítics amb les administracions, exemplificant que, en el cas la conselleria de Polítiques Inclusives “la comunicació és especialment dificultosa”, al·legant que “ens contesten quan ho fem a través del Síndic de Greuges”.

SENTIMENT DE “BURLA”
Juan Valls recrimina que “la primera sensació és que s’estan burlant de tu, ja no sols de nosaltres, si no de les víctimes, dels familiars…quan una persona no et diu res, el sentiment és de burla, a part d’impotència, perquè penses què faig?”.

Així, avancen que l’acte d’homenatge d’aquest dissabte també s’aprofitarà precisament per a “fer saber que som ací. Dona la sensació que en política volen que això passe a l’oblit i no els esguite”.

El president i el secretari de l’Associació reprenen el “silenci” que està havent-hi a nivell generalitzat com a resposta a l’ocorregut i a totes les peticions que aquesta associació està realitzant des de fa diversos anys.

Així mateix, posen l’accent en la importància dels fets, tractant-se de 74 vides les que es van perdre, com perquè estiga havent-hi aquesta ‘no resposta’ per part de les portes a les quals estan cridant.

Send this to a friend