La contractació indefinida puja 20 punts respecte a fa un any

Els sindicats valoren positivament els primers resultats de la reforma laboral

La contractació indefinida puja
La majoria de contractes formalitzats al març d’enguany a Alcoi va pertànyer als serveis. ARXIU

El 31 de març va ser la data límit per a la posada en marxa d’algunes de les mesures pactades dins de la reforma laboral a Espanya, com per exemple, la que pretén fer front a la temporalitat de la contractació, molt arrelada al nostre país, deixant com a ‘norma’ general els contractes indefinits. Cal recordar que, aquesta reforma va entrar en vigor el passat 31 de desembre, però el Govern va donar un marge de tres mesos per a l’aplicació de diversos acords, com l’esmentat sobre la contractació.

Amb el primer trimestre d’aquest 2022 ja complit, el balanç realitzat des d’alguns sindicats sobre la reforma laboral és positiu. Per exemple, des d’UGT, referent a les dades de l’atur de febrer i març d’enguany a les comarques de L’Alcoià i El Comtat, han destacat la “incidència positiva” de la reforma quant a contractació, registrant-se un increment dels contractes indefinits.

En aquests mateixos termes parla el secretari general de Comissions Obreres (CCOO) a les comarques, Raül Alcocel: “les dades són molt positius. Un dels objectius que perseguíem amb la reforma laboral era començar a acabar amb la dualitat del mercat de treball”. Assegura que “estem fent passos interessants” i quant a xifres, detalla que “abans de la reforma, la contractació indefinida era d’un 8-9%”. Una xifra que ha variat notablement, tal com es veu en la taula adjunta –elaborada sobre la base de les dades del Servei Valencià d’Ocupació i Formació (LABORA)–, i que compara la contractació indefinida en els tres primers mesos de l’any, del passat, i de l’actual 2022.

Reconeix que, malgrat el positiu d’aquesta situació, “ens costa creure-ho, perquè sempre havíem criticat que la temporalitat en l’estat espanyol s’havia convertit en una deficiència important del nostre mercat de treball”. Critica que la contractació temporal “s’utilitzava de manera fraudulenta”. Així mateix, Alcolcel confia que “això acabe de consolidar-se”.

D’altra banda, dins de la reforma laboral també apareixen les negociacions dels convenis, els efectes dels quals es faran notar en un període més llarg de temps. “Estem parlant de qüestions d’aplicació de convenis i encara és prompte per a una valoració perquè no hi ha dades, hem d’esperar que els convenis dels sectors finalitzen o caduquen, per a poder negociar uns altres”.

Respecte a la reforma laboral assenyala que “ens haguera agradat tractar altres aspectes, com l’acomiadament, perquè continua sent molt barat acomiadar a gent”.

CONTRACTACIÓ MARÇ
Tal com s’ha assenyalat anteriorment, hi ha un gran canvi en les dades de la contractació indefinida, i per exemple, respecte a fa just un any, al març de 2021, el percentatge de contractes indefinits ha augmentat en 20 punts a Alcoi, passant d’un 13’34% a un 33’35% –457 contractes, del total de 1370, van ser indefinits i 913 temporals–.

Així mateix, el mes de març va augmentar la contractació a nivell general a la ciutat respecte a febrer, passant de 1164 a 1370, totes dues xifres superiors a les dels mateixes mensualitats, però de fa un any.

A Alcoi, dels 1370 contractes de març, 834 van pertànyer al sector serveis; 476 a la indústria; 55 a la construcció i 5 a l’agricultura.

Send this to a friend