La conversió en zona de vianants del Centre redueix les emissions contaminants

Els mesuradors indiquen una baixada de les xifres a nivell general

La conversió en zona de vianants del Centre redueix les emissions contaminants
Punt de l’àmbit de la conversió en zona de vianants on està situat el mesurador de gasos.

Convertir en zona de vianants els carrers redueix realment la contaminació? La polèmica entorn del tema de la conversió en zona de vianants del Centre i lus objectius amb els quals l’ha plantejada el govern municipal, continua estant servida. Però és innegable que a menor trànsit de vehicles, major qualitat de l’aire.

L’Ajuntament d’Alcoi disposa de quatre mesuradors situats en diferents punts de la ciutat, en concret, un en encreuament del Cantó el Pinyó, un altre també en el Centre, en l’avinguda País Valencià, mentre que els altres dos estan en el barri de Santa Rosa, al carrer Oliver i en la Zona Nord, en l’avinguda Juan Gil Albert. Les xifres recollides pels tècnics municipals mostren que en el Cantó el Pinyó les dades anteriors a la implantació se situaven prop dels 210-220 µg/m³, fregant a vegades els 250 µg/m³ de CO.

Des de finals de març aquestes xifres han baixat i es troben habitualment entre els 125 i els 150 µg/m; això a pesar que continua passant el trànsit per la plaça per a pujar per Sant Nicolau. Pel que respecta al mesurador de País Valencià, fins al dia 26 de març estava sobre els 170 µg/m³ diaris i actualment les dades han baixat fins als 110/120 µg/m³.

Amb tot, limitar al trànsit rodat en un àmbit en concret convertint-lo en zona de vianants, es pensava que podria traslladar els conflictes de circulació a zones limítrofes, augmentant els temps de trajecte i per tant les emissions en general. Però això, tal com reflecteixen les dades aportades, no està sent així i des de l’Ajuntament incideixen en què els altres mesuradors de contaminació no han vist alterada la seua evolució i les xifres segueixen igual.

“La reducció de contaminació en aquests punts no significa un augment en uns altres, ja que l’objectiu de la conversió en zona de vianants del Centre no és desviar el trànsit a carrers com a Casa Blanca o Sant Jaume, sinó evitar que el gran volum de vehicles que utilitzava el centre com a zona de pas per a anar a altres barris, deixe de fer-ho en la mesura que siga possible, millorant d’aquesta manera la qualitat de l’aire”, assenyala l’edil de Mobilitat, Jordi Martínez, qui reconeix d’altra banda que “hi ha hagut un increment de trànsit als carrers Casa Blanca i Sant Jaume, tal com era lògic al principi, però molt de menor del que calculaven els estudis”, posa l’accent.

75 SANCIONS EN DUES SETMANES
Finalment, assenyalar que fins al moment han tramitat prop de 75 sancions a conductors que han resultat reincidents i han circulat de manera habitual per la zona de l’àmbit de la conversió en zona de vianants, especialment pels carrers Joan Cantó, Bartolomé J. Gallardo i Diego Fernando Montañés.

Send this to a friend