La conversió en zona de vianants del Centre

Ha creat opinions a favor i en contra del canvi. Comerciants i veïns s'uneixen per a reclamar que aquesta reforma es faça, però d'una manera pausada i “ben pensada”

La calle Sant Llorenç se convierte en peatonal los fines de semana. ARCHIVO

El Pla de Mobilitat Urbana de l’Ajuntament per a la conversió en zona de vianants del Centre de la ciutat ha comportat un moviment creat per veïns i comerciants per a reclamar que aquest canvi es faça d’una manera progressiva i “ben pensada”.La intenció de l’Ajuntament és augmentar la superfície i qualitat de l’espai dels vianants, recuperar zones públiques per a ús del ciutadà i incentivar maneres de transport més sostenibles, entre altres.
No obstant això, alguns veïns i comerciants d’aquesta zona, opinen que “no és el moment ni les maneres de fer-lo”. Amb la finalitat de transmetre les seues queixes s’ha creat el grup en Facebook ‘Centre Digne, així no a la conversió en zona de vianants’. En aquesta plataforma estan recollint les peticions perquè el govern municipal estudie i “pense solucions abans de crear problemes”. A més, en diferents establiments del barri antic estan recollint signatures perquè aquesta conversió en zona de vianants es duga a terme d’una forma correcta.
L’aparcament és un dels punts que demanen valorar alguns dels ciutadans i comerciants de la zona. “Una de les solucions, en primer lloc, és condicionar i habilitar pàrquings. Sense suficient aparcament aconseguiran que la gent ni es plantege anar al Centre. Buscaran alternatives en altres zones d’Alcoi. No estem en contra de la conversió en zona de vianants, només volem que es comence la casa pels fonaments”, explica Maria Teresa Penadés, propietària d’una farmàcia situada en Sant Nicolau.
Alejandro Cerro, president del Centre, assegura que des de l’associació valoren positivament aquesta iniciativa, “creiem que el Centre necessita revitalitzar-se de diverses formes i la conversió en zona de vianants pot ajudar”. Malgrat estar a favor, Cerro contempla que “els pàrquings haurien d’estar més avançats” per a facilitar la visita dels ciutadans que visquen en altres zones i dels turistes. A més, adverteix que “la informació ha d’arribar a tots els alcoians per a saber exactament les rutes alternatives”.

ENTRADA I EIXIDA de vehicles
L’horari és un altre dels temes a tractar. Segons l’ordenança, dins de la zona per als vianants l’horari de càrrega i descàrrega per als vehicles autoritzats serà de dilluns a divendres de 7’30 a 9’30 i de 16’30 a 17’30, i els dissabtes, de 7’30 a 9’30. D’altra banda, per als vehicles de repartiment de menjar serà de dilluns a diumenge de 13 a 15’30 i de 20’30 a 23 hores.
Així mateix, els veïns podran donar d’alta fins a un màxim de dos vehicles per habitatge. Tots aquells que desitgen realitzar una càrrega i descàrrega en el domicili, el vehicle podrà estar estacionat a la porta durant cinc minuts.
Tot aquest sistema d’entrada i eixida de vehicles serà gestionat mitjançant cambres de lectura de matrícules. Segons l’ordenança, tot aquell que vulga entrar en el Centre i no estiga registrat, haurà de demanar permís a l’Ajuntament.

MENYS CONTAMINACIÓ
Comerciants i veïns opinen, d’altra banda, que l’objectiu de reduir la contaminació no s’acabaria de complir, ja que tota la circulació es desvia realitzant així un trajecte més llarg i difícil per a estacionar o anar als llocs. Juani Lillo, veïna del Centre, assegura que el trànsit serà un problema en carrers com Sant Jaume o Casablanca. “Hi ha diversos col·legis en la zona i molts pares porten als seus fills amb cotxe. Tota la contaminació de Sant Nicolau es traslladarà a aquests carrers, que a més són molt estretes”, opina. A més, recalca que sobretot pensa en els negocis de la zona, que “amb la situació que s’està vivint, és molt difícil tirar avant i amb aquest pla de conversió en zona de vianants encara ho serà més”.

XICOTET COMERÇ
Rafa Pérez, president d’ACECA, aclareix que la seua opinió és que “si es duu a terme aquest pla, que es faça bé”. Segons Pérez, “cal fer un estudi i valorar l’impacte que pot provocar això, ja que pot crear un daltabaix bastant important en l’economia del petit i mitjà comerç de la zona”.
A més, coincidint amb l’opinió majoritària, pensa que “no és el millor moment, ja que estem en una desacceleració del teixit comercial, fins i tot de l’industrial, provocada per la crisi del Covid”. Pel que des de la seua postura com a comerciant i representant del sector assegura que “cal donar suport als canvis, però fem-ho de manera pausada, perquè una decisió mal presa pot arribar a ser una catàstrofe”.

Zona alta i hostaleria
Amb tot, aquesta mesura no sols afectaria el centre històric. Els veïns del Camí opinen que amb aquesta conversió en zona de vianants, sense prendre mesures abans, estan incomunicant a la Zona Alta d’Alcoi. “Amb el tancament total del trànsit pel carrer Sant Nicolau, la Zona Alta es queda totalment apartada de la ciutat”, assegura una resident del barri.
En canvi, el gremi de l’hostaleria estaria d’acord, en principi, amb la conversió en zona de vianants del Centre, ja que molts negocis s’han vist beneficiats. Cal recordar que amb la situació de crisi sanitària, gràcies a la restriccions de trànsit als carrers principals durant els caps de setmana, els hostalers han pogut habilitar les seues terrasses i oferir un espai a l’aire lliure complint amb les mesures de seguretat.
Per aquesta raó, Pérez espera que si es fa per als vianants el Centre, “hi haja espai per a tots i no hàgem d’anar esquivant taules i cambrers com ocorre a Alacant, concretament al carrer Castanys”, conclou.

Send this to a friend