‘La Corriola’ ja és Festa d’Interés Turístic Local

La tradició té lloc cada 8 de desembre en el Paratge de Santa Bàrbara

‘La Corriola’ ja és Festa d'Interés Turístic Local
Imatge d’arxiu del festeig de ‘La Corriola’.

El Diari Oficial de la Generalitat (DOGV) publicava el dijous de la setmana passada la declaració de la tradició de ‘La Corriola’ de Cocentaina com a Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana. Aquesta resolució arriba després de mesos de treball en els quals l’Ajuntament de la Vila Comtal ha recopilat els orígens d’aquesta festa així com la seua història, les seues singularitats i la seua repercussió de cara a aconseguir un títol que a partir d’ara de la donarà més realç a una festa que és única en el territori autonòmic.

‘La Corriola’ ja és Festa d'Interés Turístic Local
Viandes que donen nom a la Festa.

Cal recordar que aquest costum té lloc cada 8 de desembre en el Paratge de Santa Bàrbara i consisteix a pujar al mateix per a degustar un pa redó en forma de corriola, que dóna nom a la festivitat, al costat d’una llonganissa roja embolicada en ‘volteta’. Tot això s’acompanya pel volteig de la campana del ‘ermitorio’, una missa de campanya i diverses activitats dedicades als més xicotets que en les últimes dècades porten cap els Júniors de les dues parròquies locals.

La festivitat té el seu origen en quan els agricultors de la Vila Comtal pujaven antany a l’ermita de Santa Bàrbara en les jornades prèvies a l’hivern per a donar gràcies a la santa per haver protegit el cultiu de l’oliva de les tempestes. D’aquesta manera es festejava que hi havia hagut una bona collita en l’època en la qual a Cocentaina, i les nostres comarques, solen recollir-se les olives per a elaborar el típic oli d’oliva d’aquesta zona.

Indicar que la declaració de ‘La Corriola’ com a Festa d’Interés Turístic se suma a altres celebracions contestanes que ja ostenten aquest títol com les Festes Patronals de la Mare de Déu del Miracle del 19 d’abril o ‘Els Nanos’ del Tercer Dimecres de Quaresma.

Send this to a friend