La dona en els estudis tècnics segueix com a assignatura pendent

La politècnica alcoiana impulsa des de la seua àrea d'igualtat una sèrie d'accions per a intentar pal·liar aquesta desproporció

La dona en els estudis tècnics segueix com a assignatura pendent
Alumnes en un laboratori de química del Campus d’Alcoi de la UPV

Fa temps que existeix un fort biaix de gènere en els estudis científics, tecnològics, enginyeries i matemàtiques (els anomenats STEM, de l’acrònim en anglés Science, Technology, Engineering and Mathematics), on la proporció d’alumnes és molt inferior a la d’alumnes. D’aquesta manera, la caiguda de vocacions femenines en les carreres tecnològiques s’agreuja malgrat els seus elevats índexs d’inserció laboral.

Les causes d’aquesta situació són múltiples i, entre altres qüestions, té a veure amb l’educació en el col·legi, en la família, els estereotips, però sobretot la falta de referents, tal com indica Barbara Micó, responsable de l’Àrea d’Igualtat, Cooperació i Assumptes socials del Campus d’Alcoi de la UPV (Universitat Politècnica de València). Micó explica que al Campus alcoià el percentatge de dones estudiants és actualment del 28%, enfront del 72% d’alumnes homes.

Aquest fenomen, encara que comú en totes les universitats espanyoles, preocupa i molt als responsables de la Politècnica alcoiana, que des de l’any 2010 porten recopilant dades per a tractar de reflexionar sobre la bretxa de gènere i intentar pal·liar aquesta desproporció en la mesura que siga possible. Així, un dels aspectes que venen observant és que les titulacions amb un component de disseny “atrauen més a les dones”, remarca Barbará Micó. Per aquest motiu, màsters com el de Tèxtil o el de Disseny de Producte, presenten una major presència d’alumnes. De fet, en el cas dels estudis tèxtils la majoria de matriculades són dones (tretze alumnes de nou ingrés enfront de cinc xics), i si parlem del màster de Disseny de Producte, es troba equilibrat al 50%, la qual cosa consideren positiu des de l’escola.

D’igual forma, el grau en Disseny Industrial compta amb una matrícula bastant proporcionada, de manera que aquest curs han accedit 56 dones i 44 homes.

En canvi, les titulacions STEM presenten xifres més “desesperançadores”, en paraules de la responsable d’Igualtat del Campus. “L’enginyeria Química encara manté una proporció acceptable, amb un 41% de dones matriculades, creiem que es deu al fet que aquests estudis estan relacionats amb l’àmbit de la salut, on també hi ha una alta presència femenina, en canvi, en altres titulacions tècniques més pures la proporció d’alumnes i alumnes ve ja donada pel batxillerat mitjançant el qual accedeixen a la carrera, i en el tecnològic no hi ha a penes xiques”, assenyala Micó. Això provoca que graus com l’enginyeria Mecànica, la Informàtica o l’Elèctrica, compten amb una matrícula femenina que amb prou faenes frega el 10%. És el cas de l’enginyeria Elèctrica, on les alumnes aconsegueixen el 9%.

Una altra dada significativa és el de les xifres d’alumnat del grau en Administració i Direcció d’Empreses (ADE), on en els últims anys ha anat augmentant la proporció d’homes fins al 68% actual. Una situació que el Campus relaciona amb la falta de dones en alts càrrecs directius. “Al final aquesta és la conseqüència en el pla laboral, una cosa amb la qual hem de tindre molta cura”, destaca la responsable d’Igualtat universitària.

TRENCANT ESTEREOTIPS
Davant aquesta situació, i conscients de la seua incidència en l’ocupabilitat dels titulats, el Campus ve posant en marxa diferents iniciatives amb l’objectiu de reduir aquesta desigualtat evident en les xifres d’alumnat. Una d’elles es va dur a terme recentment amb motiu de la Setmana de la Ciència, on totes les ponents van ser dones. “Perquè vegen que hi ha moltes científiques i suplir aqueixa absència de referents femenines en les xiques, futures alumnes”, ressalta Barbará Micó.

Amb aquest objectiu, també anualment realitzen una campanya de captació de nous alumnes en la qual utilitzen la imatge de dones estudiants i professores del Campus, de cara a potenciar aqueixa presència femenina en el centre que el passat curs, a més, va superar la barrera del 30%. Alguna cosa que va ser valorat molt positivament per la direcció del Campus.

Send this to a friend