La festa de ‘La Corriola’ torna el dimecres a Santa Bàrbara

L'ús del gel desinfectant serà obligatori per a poder tocar la campana de l'ermita

La festa de ‘La Corriola’ torna el dimecres a Santa Bàrbara
Imatge d’arxiu d’una jornada de ‘La Corriola’.

Cocentaina tornarà a celebrar la festa de ‘La Corriola’ en el paratge de Santa Bàrbara, una tradició que recupera enguany el seu format habitual després que en 2020 no es poguera desenvolupar en aquest enclavament natural a causa de la pandèmia del coronavirus. En aquesta ocasió els contestans si que podran pujar fins als peus de l’ermita per a poder degustar el pa redó en forma de corriola i la llonganissa roja, dues singulars viandes que donen forma a aquesta antiquíssima tradició i que durant aquesta setmana s’han estat preparant tant en les fleques com en les carnisseries de la Vila Comtal.

Els actes arrancaran a les nou i mitja del matí amb una cercavila a càrrec de la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet que començarà des de la Plaça del Pla per a concloure en l’esmentat paratge de Santa Bàrbara.

Allí serà el moment d’esmorzar ‘La Corriola’ mentre que també es podrà tocar la campana de l’ermita. “Serà necessari usar el gel hidroalcohòlic, abans i després de tirar de la corda, mentre que en tot el recinte s’haurà d’usar obligatòriament la màscara i evitar en tot moment les aglomeracions. Són mesures que tots hem de complir per a evitar l’aparició de nous contagis tenint en compte que anem cap a les festes de Nadal”, detallava l’edil de Tradicions, Paqui Ruiz.

La festivitat de ‘La Corriola’ té lloc cada 8 de desembre i està vinculada al cicle agrícola contestà així com a quan antany els contestans pujaven a l’ermita per aquestes dates, en la recta final de la collita de l’oliva, per a demanar-li a la santa la protecció dels camps davant les tempestes. Aquest costum, que ha passat de pares a fills, estrena enguany a més la declaració de Festa d’Interés Turístic Local que li va atorgar la Generalitat Valenciana en la passada primavera. “Això ens ajudarà a donar-li una major difusió, preservar-la de cara al futur i acostar-la a tots els visitants que vulguen conéixer-la”, afirma Ivan Jover, edil de Turisme i Cultura.

Apuntar que com a novetat l’Ajuntament de Cocentaina ha instal·lat wc’s portàtils en el paratge de cara a donar les majors comoditats possibles als quals s’acosten el dimecres a Santa Bàrbara per a gaudir de ‘La Corriola’.

LA FESTA TORNA ALS CARRERS
Recordar també que demà tindrà lloc a l’interior de les seus de les Filaes contestana la clàssica ‘Olleta de la Puríssima’, una festivitat que gaudeix de gran arrelament en la capital del Comtat. En aquesta ocasió la jornada anirà precedida de la celebració d’unes ‘Voltetes’ extraordinàries, propostes per la Junta de Festes i autoritzades per l’Ajuntament, amb la finalitat que la Festa tornara als carrers després dels mesos més durs de la pandèmia.

Send this to a friend