La Generalitat oferirà a persones majors formació en competències digitals per a realitzar tràmits bancaris

Vicent Soler s'ha reunit amb Carlos San Juan, un valencià de 78 anys que ha impulsat una campanya per a frenar l'exclusió bancària cap a la gent de més edat

Formació digital en tràmits bancaris
Un senyor utilitzant el caixer automàtic.

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha apuntat aquest dilluns, en línia amb l’anunci realitzat dissabte passat pel president de la Generalitat, Ximo Puig, que «el Consell desenvoluparà un ambiciós Pla de Formació per a facilitar a les persones majors l’accés a eines digitals que els permeten realitzar tràmits bancaris, administratius i de serveis en el seu dia a dia».

«La idea inicial és desenvolupar una formació presencial individualitzada i continuada que arribe fins a l’últim racó del nostre territori, i que permeta acompanyar en el procés d’aprenentatge a les persones majors, mitjançant sessions tutorials impartides in situ per professionals, tot sota la supervisió de l’Institut Valencià de Finances (IVF), l’equip de la Fundació d’Estudis Borsaris i Financers (FEBF), i sempre en coordinació amb la banca comercial», ha assenyalat el responsable d’Hisenda.

Vicent Soler ha realitzat aquestes declaracions després de la reunió que ha mantingut aquest dilluns amb Carlos San Juan, un valencià de 78 anys que ha impulsat una campanya per a millorar l’atenció als majors per part de les oficines bancàries que acumula ja més de 535.000 signatures en la plataforma Change.org. A la trobada ha assistit també el director de l’Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca.

Carlos San Juan havia sol·licitat, tant al Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital com al Banc d’Espanya, propostes concretes per a frenar la falta d’atenció als majors en les oficines bancàries davant l’avanç de la digitalització.

«Aquest tipus d’iniciatives ciutadanes, que salen des de la base de la societat i que travessen els murs de les institucions simbolitzen la força que té l’acció social per a millorar la vida de la gent i, des de la Generalitat, també volem donar suport i visibilitat a aquesta reivindicació», ha apuntat Soler.

«Des del Consell estem implicats a millorar l’atenció a les persones majors, que moltes vegades es troben que es tanquen oficines bancàries, que no s’aclareixen amb els caixers i que molts dels tràmits que necessiten fer només poden realitzar-se en línia», ha assenyalat Soler.

Per això, Soler ha anunciat que aquesta reunió «és només un punt de partida amb la qual volem iniciar un programa de treball en col·laboració estreta també amb les organitzacions de consumidors i, per descomptat, amb la banca comercial perquè són els primers que han d’implicar-se en la solució d’aquesta problemàtica».

De fet, tant Manuel Illueca com Vicent Soler han coincidit a ressaltar que «la formació no pot ser l’única solució, ja que hi ha població que necessita de l’atenció personalitzada, presencial i individualitzada a la qual la banca li ha de donar una solució, al marge dels programes que emprenga la Generalitat».

«Ara coneixem de primera mà les necessitats d’aquest col·lectiu i la proposta de formació presencial i continuada que volem implantar, per la qual cosa a partir d’ací iniciem una ronda de contactes tant amb les diferents organitzacions de consumidors com amb Labora, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, així com amb les universitats de la Comunitat per a poder conéixer les necessitats personal necessari i concretar altres aspectes com l’abast, la duració o el tipus de formació i tutorització sobre les diferents necessitats manifestades».

Iniciatives de la Generalitat

El conseller d’Hisenda ha recordat en qualsevol cas que «des del Consell portem molt temps treballant per a millorar els serveis financers a la disposició de la ciutadania, per a frenar la despoblació i per a cohesionar els municipis de llarg a llarg de tot el territori de la Comunitat Valenciana».

Així ha recordat que la Generalitat ha impulsat i liderat un projecte pioner amb el qual s’ha permés instal·lar 135 caixers en un total de 132 pobles que han deixat de tindre oficines bancàries. «Una iniciativa que ha comptat amb un pressupost de 8 milions d’euros, que ha sigut va copiada per altres administracions, i que ha suposat un abans i un després per a molts municipis de l’interior de la Comunitat Valenciana», ha indicat Soler.

Així mateix, aquest exercici també es destinarà 5 milions d’euros a través del Fons de Cooperació antidespoblació per a millorar la situació dels municipis que més pateixen l’escassetat d’habitants, al que s’uneixen el programa d’emprenedoria REVIU, que té com a objectiu que persones i famílies s’instal·len amb projectes de vida en municipis en risc de despoblació o AVANT de mobilització de professionals itinerants per a prestar serveis bàsics necessaris en els diferents municipis valencians. A la fase pilot d’aquesta iniciativa s’han adherit 25 municipis de la mancomunitat de l’Alt Palància, 22 de La Vall d’Albaida, 11 del Comtat-Alcoià i altres 11 de diferents municipis alacantins.

Advertisements

Send this to a friend