La gran retirada

697. 697 és la xifra per a un any de rècord. Aquesta triple bessonada de números indica l’any que més nadons van nàixer a Espanya, va ser el 1964, amb l’excepció del 1903. És el pic de l’anomenat baby boom, explosió de natalitat que es va estendre un poc abans, l’any 57 i va finalitzar el 1977. Un creixement demogràfic que va portar els primers xiquets consentits, estudiants que omplien les universitats, que van vore la fi de la dictadura, el naixement de la democràcia i s’han adaptat a grans transformacions que s’han disparat amb el canvi de segle.

Els baby boomers són legió, la generació més nombrosa, 14 milions. Ara ja comencen la retirada laboral que anirà produïnt-se durant dos dècades, tot un mal de cap per a les arques de la Seguretat Social. El que s’obri és un altre panorama, el d’un grup molt nombrós que pot trencar els tòpics i els comportaments vinculats amb l’anomenada tercera edat.

Són actius, els agrada gaudir el moment, cuidar-se i estan oberts a continuar aprenent. Són molt lúdics i a una gran part els atrau la música. Alguns d’ells van viure la febra discotequera a les nostres comarques dels anys 70. Tota una ruta per a desplaçar-se en sessions vespertines o nocturnes per la Pink Panther de Banyeres, les seues tres pistes de ball, amb sala especial per a parelles. La Dafnis de Biar, Tulango de Cocentaina, Odoncho amb la pista que era una reproducció de la pel·lícula de Travolta. Com no, el Buho a Alcoi i la Casablanca discogrot. La gruta del Cercle Industrial, la cova artificial amb esbós del pintor Cabrera, ressonava amb la música i l’espontani i animat moviment dels enfervorits joves que omplien la pista.

Fa poc la Gruta es va convertir de nou per unes hores en l’antiga discoteca Casablanca. Un revival que va atraure molts madurs i madures d’esperit jove, amb ganes de recordar la música de temps enrere, aquells balls de moviments instintius, carents de passos preparats i d’esforçades coreografies. Música alegre, la disco, barrejada amb el tradicional lent, que trencava distàncies, amb el qual es van formar multitud de parelles. La resposta va ser massiva, i es va proposar tornar-ho a repetir més regularment. Els baby boomers comencen a reivindicar el seu espai d’oci. A poc a poc disposaran de més temps lliure. I un revival pot ser no res quan comence la gran retirada.

Send this to a friend