La història de El Trabajo es converteix a l’era digital

La Sociedad ha cedit el seu arxiu a l’Ajuntament d’Alcoi

La història de El Trabajo es converteix a l’era digital
Presentación de la digitalización del archivo de la Sociedad El Trabajo.

Des del seu naixement en 1880 com a mutualitat obrera, la Sociedad El Trabajo ha anat creant la seua pròpia història, una història que ha anat evolucionant juntament amb la de la pròpia ciutat d’Alcoi.

Ara, El Trabajo ha compartit els seus arxius i el seu fons, donant-los a l’Ajuntament d’Alcoi, des d’on s’ha digitalitzat tota la informació i s’anirà publicant progressivament en la plataforma BIVIA, el portal del patrimoni documental d’Alcoi, perquè estiga a la disposició de qualsevol persona.

L’edil de Cultura, Raül Llopis, va explicar, en la presentació d’aquesta digitalització que després d’aquesta donació la custòdia dels arxius va recaure sobre la ciutat i es va començar llavors “un procés de digitalització” amb el qual s’ha assegurat la conservació dels documents. Va ser el mateix Llopis el que va fer lliurament al president de la Sociedad El Trabajo, Ricardo Canalejas, d’una memòria USB amb tot el material en versió digital. L’edil va afirmar que “ha sigut un miracle que s’haja pogut conservar” tota la informació, la qual és “interessant per a molts curiosos”. Per això, Llopis va animar a altres societats a sumar-se a aquesta mena d’iniciatives a través de la que Alcoi suma patrimoni documental.

6000 PÀGINES
Més d’un segle d’història que s’ha convertit en unes 6000 pàgines en la versió digital.

La història de El Trabajo es converteix a l’era digital
Un dels documents històrics de El Trabajo.

El director de l’Arxiu Municipal, Josep Lluís Santonja, va explicar que han sigut “molts mesos de treball”, però que no obstant això el procés no ha sigut difícil perquè “estava tot ben organitzat i conservat”. Santonja va reafirmar el fet que aquesta documentació atraga a “investigadors de tot el món”, en tractar-se de “una font d’informació”.

Han sigut 42 unitats entre llibres d’actes, llibres de la junta directiva, i altres tipus.

Segons es va detallar, El Trabajo tenia la “inquietud” de digitalitzar el seu fons documental, alguna cosa que ha sigut possible finalment.

Ricardo Canalejas va relatar algunes de les etapes per les quals ha passat la Sociedad El Trabajo, partint, tal com s’ha indicat com una entitat que secundava i oferia recursos als treballadors, fins i tot abans que existira l’actual Seguretat Social. “El Trabajo ha anat evolucionant, i la història d’Alcoi va lligada a la història de la Sociedad El Trabajo”.

“En 1980 la Sociedad fa un gir i es converteix en agrupació lírica i de teatre”, va comentar Canalejas, qui va afegir que, actualment “s’ha reforçat i mantingut aqueixa dedicació a l’art escènic i a la cultura”.

El president de El Trabajo es va mostrar molt satisfet que tota la història d’aquesta entitat s’haja passat a versió digital i que aquesta, “estiga a la disposició de tothom”.

Send this to a friend