La mostra ‘De lo que nos une’ viatja a Pamplona

Estarà durant totes les festes de San Fermín fins al 20 d'agost

De lo que nos une viatja a Pamplona
Rueda de premsa en el Casal per a presentar la iniciativa. ALDEMAR

Les Festes d’Alcoi tindran el seu espai especial en les festes de San Fermín de Pamplona gràcies a una exposició sobre els Moros i Cristians. ‘De lo que nos une. Festa, Cultura i tradicions. De Sant Jordi a San Fermín‘, recull una sèrie d’elements identificatius de la festa alcoiana que, a més, guarden una certa relació amb la festa navarresa. La mostra s’inaugurarà el pròxim 30 de juny a la Sala Gótica del Palacio del Condestable de Pamplona i allí estarà durant totes les festes de San Fermín fins al 20 d’agost. Una exposició exclusivament dissenyada per a aqueix entorn. Una estada medieval de més de 6 m d’altura que presenta tres grans arcs ogivals amb sostres artesanats.

L’assessora artística de l’Associació de Sant Jordi, Mónica Jover, explicava en roda de premsa convocada a aquest efecte les moltes similituds que té la festa Alcoiana amb la festa de San Fermín: «Preparant la mostra ens vam adonar que hi ha nombrosos nexes d’unió importants. Els sants són coetanis perquè Sant Jordi naix sobre 275-280 i mor un 23 d’abril de 303 i San Fermín d’Amiens, naix sobre el 272 i mor a França en el mateix any de 303. Totes dues festes posseeixen cartells anunciadors amb polèmica inclosos. Hi ha similituds en els actes: els d’obertura de les festes amb l’Himne i el Chupinazo; als carrers amb les entrades i els tancaments; en les places amb els alardos, ambaixades i corregudes de bous o en la clausura amb l’aparició i el cant del pobre de mi. A més, existeixen processons dedicades als seus respectius sants, mantenen una gastronomia específica per a la festa, l’olleta i les magres amb tomaca, respectivament. Els seus protagonistes s’organitzen en grups d’afinitat com les filaes i les penyes. Fins i tot els colors referencials són els mateixos: el roig i blanc de la bandera georgina i la indumentària pamplonesa».

Aquests nexes d’unió aniran acompanyats en la mostra d’informació sobre les Festes de Moros i Cristians mitjançant imatges, objectes, indumentària i projeccions distribuïdes a la sala perquè els visitants puguen conéixer de primera mà la realitat de la Festa alcoiana.

Send this to a friend