La música i Alcoi, les banderes de Valls Satorres

El dijous es va presentar el llibre biogràfic ‘Valls Satorres. Alcoy, su gran pasión’

Homenatge a José María Valls Satorres
L’acte va ser conduït pel periodista Ramón Climent. XAVI TEROL

Com a persona i com a músic. Totes dues facetes van ser enaltides el dijous en l’IVAM CADA, en la presentació del llibre ‘Valls Satorres. Alcoi, su gran pasión’. Juan Javier Gisbert és l’autor d’aquesta obra biogràfica del compositor alcoià José María Valls Satorres –amb portada d’Ignacio Trelis–, en la qual ha estat treballant durant cinc anys i el ‘naixement dels quals’ s’ha vist retardat a causa de la pandèmia.

“Penetrar en l’epidermis del meu amic José María Valls Satorres i de la seua dona, ha sigut un plaer”, va reconéixer Gisbert en l’acte, que a més, va comptar amb una gran assistència, sent nombroses les persones les que no van voler perdre’s aquest homenatge al compositor, que ha continuat aquest cap de setmana amb dos concerts. D’una banda, el dissabte a l’església de Sant Jordi es van estrenar tres adaptacions de Satorres en un concert d’òrgan organitzat per l’Associació de Sant Jordi. Es tracta de les dues fanfàrries per als Ambaixadors –Fortuna favorable i Alcoi Ma Patria– i de la marxa solemne 23 d’Abril. Aquest esdeveniment s’emmarca a més en la celebració del centenari del temple del patró. Per l’altre, aquest diumenge, l’Orquestra Simfònica d’Alcoi, sota la direcció de Gregorio Casasempere Juan, ha homenatjat a Satorres en el Teatre Calderón.

Tornant a la presentació del llibre, el periodista i ex director de El Nostre Ciutat, Ramón Climent va ser l’encarregat de presentar l’acte, i el va fer donant pinzellades del que conten les 200 pàgines que componen aquest llibre, un projecte en el qual ha apostat l’Ajuntament d’Alcoi i que cobra rellevància en el marc de la Capitalitat Cultural que ostenta enguany la ciutat.

En paraules de l’alcalde, Toni Francés, que també va intervindre en l’acte: “aquest llibre no és un homenatge a Satorres, és un regal per al poble d’Alcoi” referint-se al fet que, ara, tots podem conéixer de primera mà l’aportació de José María al món de la música, de la Festa i a la seua ciutat natal, aqueixa que va deixar arrere fa més de mig segle però que sempre ha tingut molt present.

Valls Satorres va assistir emocionat a la presentació del llibre. XAVI TEROL

Climent, a més, va enaltir la figura i el recorregut de Valls Satorres, i encara que va tractar de buscar-li algun ‘però’, els que va trobar es queden en meres anècdotes, com per exemple, que “no ha conduït en la seua vida”. “Això és tot el que he pogut trobar d’ell”, va assegurar després d’enumerar una sèrie de ‘defectes’, i va afegir que el mateix li ocorre a les persones que coneixen al músic, que no tenen una mala paraula cap a ell.

D’ell va destacar que va marxar a Madrid a la recerca del seu somni, “el seu era ser feliç component”, afirmant que “es va aventurar en la música podent ser un xicotet empresari tèxtil. No va renunciar als seus somnis”. Uns somnis que ens han permés a tots emocionar-nos amb les seues obres. Eixa mateixa emoció que Gisbert recorda que va sentir sent xiquet en escoltar les obres del mestre, a qui, Ramón Climent va proposar com a Medalla d’Or i Fill Predilecte d’Alcoi.

Com no podia ser d’una altra forma, la música va estar molt present en la presentació del llibre, en la qual es van estrenar diverses obres de Satorres. Aquesta part va ser a càrrec d’Enrique J. Peidro, Teresa Amaya i Juan Luis Guitart.

En finalitzar, José María Valls Satorres va rebre el llibre de mans del primer edil d’Alcoi –i una grandíssima ovació–, i va voler dedicar unes paraules d’agraïment a tots els presents, i per descomptat a totes les persones implicades en la creació del llibre.

Send this to a friend