La Nit dels Fatxos ja és bé de rellevància local

La festivitat colivenca ha rebut el reconeixement de la Generalitat

La Nit dels Fatxos ja és bé de rellevància
La festivitat té lloc el dia de Nit de Nadal.

La festivitat colivenca de la Nit dels Fatxos ja és bé de rellevància local. La Generalitat Valenciana li ha atorgat aquest reconeixement en l’apartat de ben immaterial, on s’inclouen les pràctiques i activitats més representatives i valuoses de la cultura i les formes de vida tradicionals valencianes. La declaració està recollida en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana publicat el 22 de febrer.

Aquesta tradició té lloc la nit del 24 de desembre, dia de Nit de Nadal. Els principals protagonistes de la tradició de la Nit dels Fatxos són els propis habitants de la vila, els qui es reuneixen en multitud per a fer possible l’espectacle de llum i aroma que inunda la plaça. A més dels visitants de tota la comarca i província, cada vegada un número major, que s’acosta a gaudir d’aquest ritual del foc. Durant la celebració es realitza un concurs de fatxos artístics, on es premia al fatxo més gran (poden arribar a mesurar quatre o cinc metres de longitud), al més xicotet (solen rondar uns pocs centímetres), a la persona més major que rode fatxos, així com la de més xicoteta edat. Els fatxos estan fets a mà amb espart verd i sec agafat dies abans de la Nit de Nadal en la serra d’Onil.

Gràcies a aquesta declaració es prendran, entre altres mesures, labors d’investigació i documentació de la festivitat amb criteris científics; la incorporació de testimoniatges disponibles a suports materials que garantisquen la seua protecció i preservació; o el compromís pel normal desenvolupament i la pervivència d’aquesta manifestació cultural.

Send this to a friend