La nit més especial de l’esport local corona a Andrea Silva i Joan Montes

El medallista olímpic, Ray Zapata, va ser el padrí de la gala

La nit més especial de l'esport local corona a Andrea Silva i Joan Montes
Arriba aparece la patinadora Andrea Silva, premio Juan Agudo Garat. Abajo, el orientador Joan Montes, premio deportista promesa. | XAVI TEROL

Per primera vegada en 42 edicions d’aquests premis, l’esport local va coronar com a millors d’una anualitat a una patinadora i un orientador. Va ocórrer anit, durant la gala dels Premis de L’Esport 2021 celebrada a la Sala Àgora, quan es va escoltar els noms d’Andrea Silva i Joan Montes, triats premi Juan Agudo Garat que distingeix al millor esportista de l’any i millor promesa, respectivament. El lliurament de tots dos guardons va posar colofó a la nit més especial de l’esport local. Una vetlada que va ser diferent a altres edicions, ja que no sols es van entregar els premis, els esments i les ajudes de 2021, també els de 2020, els quals no es van entregar a causa de la pandèmia. No obstant això, la duració de l’acte no va llevar protagonisme als dos guardonats d’aquesta edició.

Joan Montes, que va rebre el premi de mans de l’alcalde Toni Francés, era la primera vegada que rebia una distinció d’aquesta magnitud, al cap d’un any redó en l’esportiu, en el qual ho ha guanyat tot en la seua categoria, acabant al capdavant del rànquing nacional d’orientació en sprint, mitjana i llarga distància. En el seu discurs va voler reivindicar el seu esport i va dir que el premi significava una “motivació extra” per a continuar portant el nom de la ciutat “el més lluny possible”.

La nit més especial de l'esport local corona a Andrea Silva i Joan Montes
Foto de família amb tots els premiats de les edicions de 2020 i 2021 a la porta de la Glorieta. | XAVI TEROL

Per a Andrea Silva, en canvi, que també va rebre el premi de mans de l’alcalde Toni Francés, no era la primera vegada que recollia un guardó en aquesta gala, encara que sí com a premi Juan Agudo Garat. En quatre edicions –2010, 2016, 2017 2018– havia sigut triada millor esportista promesa. La seua excel·lent actuació en l’Europeu d’Itàlia i en el Mundial de Paraguai, on va ser bronze i plata, respectivament, li han portat fins a l’olimpo de l’esport de la nostra ciutat, rellevant en el palmarés a Jorge Molina i passant a formar part d’un selecte grup d’esportistes locals. La patinadora va dedicar el premi al seu entrenador, Manel Vilarroya, “és més d’ell que meu”, va assegurar. Andrea Silva va reconéixer que si el final de temporada va ser apoteòsic, el principi va ser caòtic. “No va ser fàcil compaginar estudis i patinatge. Vaig haver de triar. Ha sigut un any de molta faena i sacrifici, en l’esportiu i en el personal”, va indicar.

En la gala es van entregar també els esments especials, set corresponents a 2021, que van ser per a AD Español, Patín Alcodiam, Alcoyano, Toni Giner, José Luis Laporta, Rubén Porras i Marcos Abad, mentre que quatre van correspondre a l’edició de 2020, sent en aquest cas per a ASOAR, Alcoyano Femení, NB Alcoi i Alcoyano.

La nit més especial de l'esport local corona a Andrea Silva i Joan Montes
Ray Zapata i Marcos Martínez, amb el ball de Tik Tok. | XAVI TEROL

RAY ZAPATA: “AMB SACRIFICI ES COMPLEIXEN ELS SOMNIS”
Ray Zapata va ser el mediàtic padrí de la gala. El medallista de plata a Tòquio 2020, es va guanyar l’afecte de tots els presents per la seua gran simpatia i amabilitat. En tot moment va estar acompanyat per Néstor Abad, el seu company de Selecció i també d’habitació en moltes competicions internacionals.

Va tindre com a gran còmplice a Marcos Martínez, presentador de l’acte, formant una parella que per moments va resultar explosiva, fins al punt d’eixir-se del guió i marcar-se un ball els dos que van pujar a Tik Tok amb Néstor Abad gravant un moment que quedarà per a la història d’aquests premis. L’hispà-dominicà va demostrar elegància i habilitat de moviments, que van culminar amb els riures i aplaudiments del públic.

Ray Zapata va parlar dels seus inicis, de la travessia que va viure fins a tocar la glòria al juliol en els passats Jocs, assegurant estar “feliç com una perdiu” per la plata encara que molts van arribar a afirmar que el seu exercici va valdre un or. De la mateixa manera, va confessar que l’arribada a la seua vida de Gervasio Deferr va ser clau en la seua evolució com a gimnasta i va admetre no guardar rancor a qui li va dir amb 17 anys que no servia per al seu esport. També va parlar d’eliminar complexos, explicant que en gimnàstica una part de l’entrenament és el ballet. “No per això s’és més o menys home”, va subratllar. Va acabar amb un consell: “Lluitar pel que vols, no defallir, si caus, cal alçar-se i si estàs cansat, cal seguir. Amb sacrifici es compleixen els somnis”.

Send this to a friend