La participació de les Entrades puja fins a les 14.500 persones

Demà és el primer dia de la Trilogia, quan les 28 filaes que conformen la Festa desfilaran pel Centre d'Alcoi

La participació de les Entrades puja fins a les 14.500 persones
Boato del capità cristià de l’any 2019. | ARXIU

El dissabte 4 de maig de 2019 va ser el dia en què Alcoi va viure l’últim Dia de les Entrades abans que la Covid-19 irrompera en les nostres vides com si d’un huracà es tractara.

Quan pràcticament es compleixen tres anys d’aqueix moment, resten menys de 24 hores perquè l’emocionant ‘Avant l’Entrà’ ressone en les nostres oïdes, assenyalant l’instant en el qual donarà principi l’Entrada cristiana des del Partidor.

Això serà demà, divendres 22 d’abril, en la data tradicional, a partir de les 10’30 hores i previsiblement, tres quarts d’hora després ha d’arribar el capità cristià a la Plaça d’Espanya –el programa complet el pot consultar al final d’aquesta notícia–.

Conforme transcórreguen les hores, seran al voltant de 14.500 persones les que trepitgen la casella d’eixida de l’Entrada, ja que la participació ha augmentat fins a la citada xifra –en 2019 va ser de 12.000 persones–. Del total, 10.500 persones són festers i festeres, 1000 ‘boaters’, 65 bandes de música –els participants de la qual ronden entre els 40 i un centenar de músics, amb una mitjana general de 3000 músics– i també hi haurà 71 carrosses.

Aquest ampli desplegament sempre desperta gran interés gràcies al visual, original i espectacular de les Entrades, dels vestits i de la música. Per això, des de l’Ajuntament d’Alcoi s’apunta que per a demà es preveu una arribada multitudinària de visitants per a presenciar aquest singular acte.

Precisament per a veure les Entrades, durant el dia de hui –entre les 10 i les 20 hores– i també demà, de 8 a 16 hores, es podran comprar cadires en la taquilla del Teatre Principal. Segons l’Associació de Sant Jordi (ASJ), a aquesta venda han arribat al voltant de 4000 localitats, ja que ja hi ha venudes unes 16.000.

CÀRRECS FESTERS
De les 28 filaes que conformen les festes de Moros i Cristians d’Alcoi, quatre d’elles són les més destacades, que són aquelles que ostenten càrrec fester, i que a causa de la pandèmia de la Covid-19 porten esperant des de l’any 2020 per a gaudir d’aquesta inoblidable experiència.

Així, la filà Muntanyesos ostenta la capitania cristiana amb Alfonso Moreno al capdavant. L’alferes cristià és Chimo Brotons, de la filà Cruzados.

Pel bàndol de la mitja lluna –que arrancarà des del Partidor a les 17 hores, arribant el capità a la Plaça d’Espanya a les 17’45 hores–, Rafael Tortosa és el capità moro per la filà Cordón, i finalment Rafael Aracil és l’alferes de la filà Ligeros.

El ‘equip’ dels càrrecs el completa Sant Jordiet, Fernando Rius Mestre, de la filà Chano.

També té un paper destacat el Mossén Torregrosa, interpretat per Víctor Hugo Ribes.

D’altra banda, les filaes d’en Mig són Labradores –en el bàndol cristià– i la Llana –en el bàndol moro–.

Els Navarros compten amb una esquadra especial pel seu 150 aniversari.

ACTES PREVIS
Abans del tret d’eixida de les Entrades, el dia començarà molt primerenc amb diversos actes.

Així, a les 5 del matí tindrà lloc la Missa del fester en la parròquia de Santa María, donant pas a l’hissat de l’ensenya de la Creu al Castell a les 5’45 hores, el res de l’Avemaria i la interpretació de l’Himne de la Festa, que culminarà amb l’arrancada de la Diana a les 5’50 des de la porta de l’Ajuntament, acte en el qual cadascuna de les 28 filaes està representada amb una esquadra de 10 festers i el seu cap. L’última filà de la Diana arrancarà sobre les 7’45 hores.

La participació de les Entrades puja fins a les 14.500 persones

Send this to a friend