‘La primera aigua’, l’encontre entre un artista rus i les ruïnes del Molinar

El fruit d’aquest xoc creatiu és l’exposició ‘La primera aigua’, la primera que Pavel Matveyev fa a Espanya. El suport de la Fundació Mutua Levante ha permés que aquest singular artista rus ens explique als alcoians la seua particular versió del Molinar. L’autor cita dues paraules per a resumir el contingut de la mostra “nostàlgia i malenconia” per un espai que durant anys va jugar un paper central en la vida de la ciutat i que ara dorm en l’oblit. Matveyev defineix el seu muntatge com “un portal de la memòria i de la imaginació”, que ens permet apuntar-nos al passat i acostar-nos a les gents que durant anys van viure i van treballar entre els edificis que conformen aquesta joia de l’arqueologia industrial.

L’exposició està composta per una seqüència de 35 fotografies sobre diferents punts del Molinar, totes elles interconnectades per un fil roig que els dóna continuïtat, aporta un concepte de tridimensionalitat i que suposa una referència a la indústria tèxtil. Es presenten també diverses transparències, un vídeo en el qual l’autor explica les seues impressions del paratge i un enregistrament en bucle sobre els sons d’aquest lloc abandonat. La mostra es completa amb diversos objectes de l’època, entre els quals destaca un llibre de l’any 1948 el propietari del qual va construir a base d’anotacions a peu de pàgina un vertader diari d’uns altres temps.

El propi artista, Pavel Matveyev, va explicar breument les motivacions d’un projecte del qual va dir que “vol ser un homenatge a les persones que van treballar i van viure a la vall del Molinar”.

‘La primera aigua’ estarà oberta en la Fundació Mutua Levante fins al pròxim 8 de juny.
L’exposició es pot visitar de dilluns a dissabte en horari de matins, de les 10 a les 14 hores, i en horari de vesprades, de les 18 a 20 hores. La mostra suposa un nou pas de la Fundació Mútua Llevant a oferir visibilitat per a les diferents expressions plàstiques, enteses sota un concepte obert a tota mena de gèneres i d’estils.

Foto: L’artista rus explica a l’alcalde la seua obra, en l’acte inaugural | Xavi Terol

Send this to a friend