La reivindicació del 8M torna al carrer centrada en l’ecofeminisme

Després de l’aturada de l’any passat per la pandèmia, enguany el moviment feminista torna a manifestar-se

La reivindicació del 8M torna al carrer centrada en l’ecofeminisme
Pancarta del col·lectiu ecologista portada en l’última manifestació del 8M que es va poder celebrar, al 2020.| LOLA BARRACHINA

L’ ecofeminisme és un corrent de pensament i moviment social que denuncia les importants relacions existents de subordinació de les dones i altres grups socials no privilegiats, i l’explotació del món viu no humà. El concepte, encara que en els últims anys ha cobrat força, no és nou, ja que va ser elaborat per l’escriptora Françoise d’Eaubonne el 1974.

“L’ecofeminisme lliga el tema feminista a l’ecologia, encara que no és una mera suma, sinó que té una perspectiva pròpia, com a defensa de la vida, de posar la vida al centre, cosa que suposa respectar la vida, cuidar-la, esperar els seus temps, les seues necessitats, suposa fer un treball profund de transformació sociocultural i de retorn a la naturalesa, i a més, fer-ho des d’una perspectiva de gènere”, ens comenta Júlia Moltó, membre del Col·lectiu 8 de Març i de la Colla Ecologista La Carrasca, que abracen totes dues reivindicacions: la feminista i l’ecologista.

Moltó moderarà, hui (19 hores, Espai Àgora), una taula redona sobre ecofeminisme en la que es donaran a conéixer diferents projectes relacionats, com ara un negoci basat en l’economia sostenible i de proximitat anomenat ‘El sarnatxo’, o també la iniciativa Xarxa Agroecològica d’Alcoi, un grup de persones —consumidores i llauradores— que intenten treballar per la sobirania alimentària.

L’activista de La Carrasca i el Col·lectiu 8 de Març parlarà de com l’ecofeminisme té una vessant que ella anomena “pràctica”, i es tradueix en projectes d’aquest tipus, com també remarca la importància de centrar el moviment en qüestions com la defensa del tren, de cara a la necessitat de fomentar alternatives de transport sostenible, en el marc de la lluita contra el canvi climàtic, i fins i tot incideix en la defensa dels serveis públics, i l’aigua en seria un exemple per a ella.

La reivindicació del 8M torna al carrer centrada en l’ecofeminisme
Xarrada sobre la feminització de les cures, el dijous, en la Unesco. | XAVI TEROL

D’altra banda, Moltó destaca que l’ecofeminisme té a molt a veure amb la necessitat “d’aconseguir un món més just, igualitari i saludable, lliure de les actituds opressores i patriarcals que recauen tant sobre les dones com sobre la naturalesa”. En aquest sentit, l’any passat ja parlàvem de com la pandèmia ha subratllat la dependència que la societat té de les dones en la llar i el seu pes en relació a la responsabilitat familiar. Així, durant la crisi sanitària, les dones van liderar les cures de majors i xiquets mentre cobrien treballs essencials.

Precisament, la feminització de les cures va centrar una xarrada que va tindre lloc el passat dijous, en la Unesco, a càrrec d’Aurea Ayón, del sindicat Sindihogar/Sindillar, i organitzada pel Col·lectiu 8 de Març.

JORNADA DEL 8 DE MARÇ
La jornada central del Dia de la Dona estarà centrada, com dèiem, en el tema de l’ecofeminisme i per això el lema d’enguany, quan la reivindicació torna als carrers després que l’any passat la Covid ho impedira, serà ‘Ni la terra ni les dones som territori de conquesta. Depenem del planeta i de la resta de persones. Cuidem-nos’. Un lema que arriba acompanyat d’una potent imatge dissenyada per l’alumna de l’Escola d’Art Nerea Alcaraz Pont, per a qui ha estat “un plaer” realitzar el cartell del 8M. “Totes les persones som iguals sense importar el que reflectim al nostre exterior”, assenyalava la jove en relació al missatge que expressa el seu treball, protagonitzat pel cos nu d’una dona, que apareix recobert de fulles, on Nerea ha volgut simbolitzar “la força que tenen les nostres arrels, les dones dels nostres avantpassats, que van lluitar per a derrocar murs”, conclou.

Quant als actes d’enguany, la regidora de Polítiques Socials d’Alcoi, Aranza de Gracia, indica que es tracta d’una programació –es pot consultar al final d’aquesta notícia–  “molt completa que treballa molts aspectes. Ja abastem pràcticament tot el mes de març”, remarca.

Pel que fa a la jornada central, la del dimarts 8, enguany hi ha una novetat important i és que la manifestació s’ha deslligat de la lectura del manifest, que continuarà fent-se a les 12 del migdia, mentre que la manifestació es durà a terme per la vesprada, per tal d’afavorir la participació. Eixirà a les 19 hores, des de la plaça d’Espanya, i cobrirà el trajecte de la tradicional volta als ponts.

Pel matí, abans de la lectura del manifest, diferents centres educatius de la ciudad participaran en una coreografia que han preparat amb la ja popular cançò ‘Ay, mamá’ de Rigoberta Bandini. Serà a partir de les 11’30 hores. “Volem que Alcoi estiga morat, tot el món a la Plaça”, convida la regidora Aranza de Gracia.

La reivindicació del 8M torna al carrer centrada en l’ecofeminisme
Programació del 8M d’aquest 2022.

Send this to a friend