La sarsuela torna als escenaris

El Trabajo ofereix aquesta vesprada una gala lírica en el Teatre Calderón

La sarsuela torna als escenaris
Assaig d’aquesta setmana, previ a la gala. | XAVI TEROL

La voluntat i les ganes de deixar arrere la por sentida durant la pandèmia han sigut dues dels engranatges de la gala lírica que ofereix hui la Societat Cultural El Trabajo sobre les taules del Teatre Calderón, a les 19 hores.

D’aquesta manera, la sarsuela, el ‘gènere xic’ es tornarà a escoltar en una gal·la homenatge al compositor espanyol Federico Chueca, les obres del qual s’escoltaran en la veus del cor del Treball i de diversos solistes, com les sopranos Mar Fernández i Gema Soler; els baríton Alfonso Marco i Joaquín Nadal; el tenor Alberto Ballesta; el tenor còmic Eugenio Valls; i la tiple còmica Silvia Aleixandre.

L’Orquestra Simfònica Alcoiana (OSA) serà l’encarregada de la música d’aquesta gala, sota la batuta del director Gregorio Casasempere. També hi haurà dansa gràcies al ballet Inma Cortés.

El president del Treball, Ricardo Canalejas, detalla que “aquesta gala es va quedar a meitat abans de la pandèmia. Vam estar 6 o 7 mesos en ‘estand *dy’ i després arranquem a poc a poc fins a reprendre els assajos”, alguna cosa que va succeir més o menys al febrer d’enguany.

Canalejas apunta que “precisament la gala es fa per a perdre la por. La gent es va apagar i va acovardir amb la pandèmia”. La Covid-19 ha sigut la causa de les modificacions que han hagut de realitzar per a adaptar-se a les circumstàncies actuals: “teníem una escenificació prevista, un muntatge i l’hem hagut de reduir”.

Així mateix, els assajos van començar amb grups reduïts, una xifra que es va anar augmentant progressivament. Malgrat això, el director Javier Pérez destaca la dificultat que ha suposat assajar en les condicions que marca la Covid-19 com la mascareta o el distanciament. “El cor ha treballat moltíssim”, remarca Pérez.

Les mesures actuals també afecten l’aforament del Calderón, si bé encara queden entrades disponibles, que es poden adquirir en la taquilla del propi teatre i també a través d’internet en ticketalcoi.com. El preu és de 15 euros al pati de butaques i de 12 euros en l’amfiteatre.

La gala estarà dividida en dues parts, en les quals sonaran peces com a ‘Sevillanas’, ‘Jota de los ratas’ o ‘Danza de los negritos’, entre altres. Aquestes obres pertanyen a diferents sarsueles, com ara ‘La Gran Vía’ o ‘El Bateo’.

IMPORTÀNCIA DEL GÈNERE CHICO
El director, el co-director, Alfonso Marco i el tenor còmic, Eugenio Valls, destaquen la rellevància que aquest gènere ha tingut sempre a Alcoi i en la zona: “ací està molt arrelat, és un gènere d’Espanya, tan nostre…Hauria de promocionar-se més, i per a això estem nosaltres, per a promocionar-ho, però és un gènere que no atrau a la gent jove”. Valls demana que la gent acudisca a veure aquesta gala, “principalment perquè hem estat parats un any i mig i això s’ha anat perdent i cal recuperar-ho d’una manera o una altra. Havíem de començar de nou, i què millor que una gala lírica”. El tenor còmic recorda la importància que ha tingut la sarsuela a Alcoi i al·lega que “la gent ha de donar-nos suport una altra vegada, sense el públic nosaltres no som res”.

Marco assegura que Chueca “és un mestre del gènere, en aquest cas del gènere xic, és música molt bona a part de divertida, la gent que vinga eixirà rient-se perquè és una música molt ‘pegadiza’ que et trau un somriure”.

Una altra de les solistes és Mar Fernández, per a qui, la gala d’aquesta vesprada, serà la primera experiència cantant sarsuela més enllà de les parets del conservatori: “tinc moltíssimes ganes. El repertori era molt desconegut per a mi, però m’ha agradat, estic desitjant que hi haja més oportunitats d’aquest tipus”.

Send this to a friend