La setmana que ve s’inicien les obres del nou carril bici

El que recorre des de Cervantes fins a Cotes Baixes i començaran per l'Alameda des de Sant Roc

La setmana que ve s'inicien les obres del nou carril bici
La via ciclista discorrerà per l’actual carril bus. | ARXIU

Les obres del carril bici que unirà el Centre amb Santa Rosa, Eixample i la Zona Nord començaran la setmana vinent. El vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Jordi Martínez, el regidor de Seguretat, Raül Llopis, tècnics municipals i de l’empresa adjudicatària van mantindre el dilluns una reunió per a concretar els detalls de l’actuació, estant previst que el termini màxim d’execució siga de sis mesos des de l’inici de l’obra, que s’executarà per trams.

Aquest nou carril bici es desenvoluparà al llarg de quasi 3 quilòmetres. El projecte contempla un itinerari ciclista de doble sentit de circulació i connectarà l’Avinguda País Valencià amb el polígon Cotes Baixes, recorrent Els Alçamora, Alameda Camilo Sesto, Juan Gil Albert i el carrer València. Quant als ponts pels quals discorrerà, es disposarà d’un espai marcat per a la circulació de bicicletes només en el sentit del trànsit rodat.

El primer tram en el qual s’intervindrà és el de l’Alameda entre Espronceda i Góngora, i està previst que cada tram quede completat abans d’iniciar el següent, amb la finalitat de causar les menors molèsties possibles. Mentre duren les obres s’habilitarà càrrega i descàrrega en horari de matí davant el col·legi de Sant Roc.

L’actuació consistirà en la retirada del paviment actual, l’elevació del carril bici ran de la vorera i el seu asfaltat. Estarà separat del carril de trànsit rodat per una jardinera.

Cal assenyalar que la construcció del carril bici per on discorre actualment el carril bus, no comportarà eliminar places d’aparcament.

Finalment, l’import de l’adjudicació ha sigut de 823.000 euros, i és finançada al 90% per les ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions en el marc del Pla de Recuperació Next Generation. Al concurs convocat per a l’execució d’aquest nou carril bici van concórrer quatre empreses.

El projecte ha sigut redactat per un enginyer tècnic d’Obres Públiques i, sobre la base de l’estudi de trànsit realitzat, es considera viable la fórmula triada que consisteix en la supressió de l’actual carril bus per a construir la via ciclista, i deixar els altres dos carrils de circulació per a la resta del trànsit rodat.  El transport públic circularia, per tant, pels altres dos carrils existents.

Segons les dades facilitades per l’Ajuntament, l’ús del carril bici va en augment, concretament, un 22% més en l’últim any. En 2022 es van comptabilitzar 110.896 passos per l’eix ciclopeatonal a l’altura del Romeral (75.558 per la passarel·la de Cocentaina. Un 19% més), incloent-hi vianants i ciclistes, prenent com a referència els registres de la cambra existent en aquest punt. Es tracta d’un recorregut de nou quilòmetres, des de la via verda a l’altura de Batoi fins a la passarel·la que uneix Alcoi amb Cocentaina.

El vicealcalde i regidor de Mobilitat, Jordi Martínez, assenyala que “queda demostrat que cada vegada són més les persones que utilitzen el carril bici, d’aquí ve que considerem viable continuar ampliant-lo”, al que afig que “demanem disculpes a la ciutadania, perquè les obres generaran molèsties en la seua execució, però són necessàries per al present i el futur de la ciutat”.

EL PP REBUTJA EL PROJECTE
El PP, per part seua, rebutja la construcció del nou carril bici. El regidor Kiko Cantó critica falta de participació i alerta de les conseqüències de l’eliminació del carril bus, tant per al trànsit com per a la competitivitat del transport públic. “Ni veïns ni comerciants han sigut consultats per a posar en marxa un projecte que empitjorarà la ciutat”, assegura l’edil.

El regidor del PP considera que el nou carril bici tindrà efectes negatius. “Castiga durament l’efectivitat del transport públic, en eliminar el carril bus i afig al trànsit la circulació d’autobusos i taxis”, adverteix. L’edil no comprén com no s’han buscat alternatives més econòmiques i menys perjudicials per a la ciutat”, i cita com a exemple els ciclocarrils (vies de trànsit compartit entre cotxes i bicicletes).

El popular critica la despesa “innecessària” que es realitzarà, assegurant que el govern “no sap ni com ni on gastar els fons europeus”.

Send this to a friend