La UA participa en la Fira de Tots Sants amb un ampli programa d’activitats

Es realitzaran experiments químics per a públic infantil, s’impartiran xarrades explicatives sobre plantes aromàtiques i medicinals i sobre las espècies de bolets més freqüents, tòxics i comestibles,

La UA participa en la Fira de Tots Sants amb un ampli programa d'activitats
Imatge d’arxiu de la Fira de Tots Sants

La Universitat d’Alacant disposarà enguany d’un estand propi a la Fira de Tots Sants de Cocentaina els pròxims dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre. Amb aquesta iniciativa es reforça la important tasca que la UA realitza en aquesta localitat a través de la seu universitària. La rectora, Amparo Navarro, inaugurarà l’estand el dissabte 30 d’octubre a les 11 hores, acompanyada per la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, María Jesús Pastor.

A través de la participació de vicerectorats i serveis, la UA desplegarà un ampli programa d’activitats dissenyades especialment per als visitants de la fira. Professionals de la salut avaluaran/in situ/ la salut de persones més grans de 65 anys amb el programa Actuasalud, es faran experiments químics per a públic infantil, s’impartiran xarrades explicatives sobre plantes aromàtiques i medicinals i sobre les espècies de bolets més freqüents, tòxics i comestibles, i es mostraran algunes de les darreres publicacions de la UA de les col·leccions L’Ordit i Gastronomia. El Servei de Llengües comptarà amb estudiants del Voluntariat Lingüístic que oferiran formació sobre l’oferta docent en llengües i activitats culturals multilingües.

ACTIVITATS

Actuasalud és un dispositiu desenvolupat per la UA per a avaluar les diferents dimensions de la salut de les persones de més de 65 anys. Les persones d’aquest rang d’edat que ho desitgen podran fer-se en l’estand de la UA una revisió mèdica de la mà d’un professional i disposar d’un informe dels resultat. L’activitat tindrà lloc durant els tres dies de la fira i en horari d’obertura del recinte. Necessitats humanes com l’alimentació, la mobilitat, l’autonomia per a les activitats bàsiques de la vida diària o la minva sensorial de visió o oïda es diagnostiquen a través de l’avaluació. S’hi inverteixen 35 minuts i amb la informació i la puntuació s’elabora un diagnòstic que permet prevenir possibles malalties o estats de fragilitat. En acabar l’avaluació, el sistema emet
un informe sobre l’estat de la persona en cadascuna de les dimensions analitzades, que resulta molt orientatiu per a dirigir l’estil de vida o els aspectes en què cal aprofundir per tenir un envelliment actiu.

L’Estació Biològica Jardí Botànic de Torretes i el Museu de la Biodiversitat (CIBIO) portaran a l’estand de la UA dues petites exposicions temporals amb materials frescos o secs de plantes i fongs, acompanyats d’informació /in situ/ i d’una xarrada explicativa d’uns 25 minuts per a cadascuna.

La primera exposició, «Plantes aromàtiques i medicinals», mostrarà com moltes plantes comparteixen propietats medicinals i qualitats com a espècies o condiments culinaris, també beneficioses per a la salut. Torretes té un fort compromís amb el grau de Gastronomia de la UA, a través de la conservació de recursos vegetals oblidats i de les herbes culinàries cultivades tradicionalment com l’unflabou, el fustet, l’armoll, el salsifí, l’api bord, el cerfull, el fenoll marí, el safranet, la pebrella, la sajolida, l’almoraduix, etc., així com altres espècies utilitzades en la fitoteràpia científica moderna.

La segona proposta estarà dedicada a «Espècies de fongs més freqüents (tòxics i comestibles)»/. /Els fongs es poden identificar científicament usant una sèrie de caràcters diagnòstics, vitals per a evitar intoxicacions lleus o greus a l’hora de consumir-ne. A Espanya, els bolets comestibles silvestres i cultivats estan regulats pel RD 30/2009 de 16 de gener, el contingut del qual és important conèixer per a qualsevol ús gastronòmic fora de l’àmbit domèstic. En l’exposició es farà una selecció de les especies comestibles més comunes, com també sobre unes quantes de les espècies tòxiques més perilloses.

L’estand de la UA disposarà també d’un espai dedicat a Publicacions UA, que presentarà una mostra de les col·leccions L’Ordit i Gastronomia, en què s’inclouen títols com /Plantes valencianes/, /Climes i temps del País Valencià/, /Bolets del País Valencià/ o /Gastronomía alicantina/, entre d’altres.

El Servei de Llengües participarà en la fira a través del seu programa de Voluntariat Lingüístic, amb la presència d’estudiants que oferiran informació sobre l’oferta docent en llengües i activitats culturals que duu a terme la UA per a incentivar el multilingüisme, com la campanya «Enamora’t de les llengües» o l’exposició itinerant «Primavera musical».

Advertisements

Send this to a friend