La UPV ret homenatge a María Cegarra, la primera dona perita química d’Espanya

Cegarra és la protagonista d'un nou mural del projecte Dons de ciència

La UPV ret homenatge
Assistents a la inauguració del mural dimarts passat.

El 7 de maig de 1928 María Cegarra Salcedo es va convertir en la primera dona a rebre el títol de perita química a Espanya. Ho va fer a l’Escola Industrial d’Alcoi, antecessora de l’actual Campus d’Alcoi. Des d’ara, un mural de grans dimensions amb la seua figura, obra del duo Medianeras, presideix una de les façanes de l’edifici Carbonell del Campus. Ho fa gràcies al projecte ‘Dons de ciència’, impulsat per la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d’Innovació Las Naves de l’Ajuntament de València, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

El mural ha sigut inaugurat aquest dimarts en un acte que va comptar amb l’assistència del rector de la Universitat Politècnica de València, José E. Capella; el director del campus d’Alcoi, Pau Bernabeu; els regidors de l’Ajuntament d’Alcoi, Alberto Belda i Jordi Silvestre; l’alcalde de la Unió, localitat natal de l’homenatjada, Pedro López; així com de diferents familiars de María Cegarra.

En representació de la família, Javier Cegarra, nebot de María Cegarra, va mostrar el seu agraïment tant a la UPV i al seu campus d’Alcoi, i a les Naus per aquesta iniciativa: “És un honor per a la família que aquest projecte reta homenatge amb aquest mural a una dona pionera com ho va ser María i també haver acudit a la seua inauguració, en una localitat tan important per a ella com va ser Alcoi”.

Un retrat central amb un joc de perspectives i referències iconogràfiques
En el mural, el duo Medianeras –format per les artistes argentines Vanesa Galdeano (arquitecta) i Anali Chanquia (Llicenciada en Arts)– plasma un retrat central que recrea la imatge de María Cegarra, amb un joc de perspectives, tret característic de les seues autores. I al costat de la figura central, inclouen diferents referències iconogràfiques relacionades amb la química en el vestit de María Cegarra, així com una “pluja” de papers escrits, símbol de la seua activitat com a poetessa. Tot això amb uns colors que ajuden a integrar el mural amb l’entorn i el propi edifici, així com a reforçar aqueix joc de perspectives propi del duo Medianeras.

“A través d’aquest retrat mural traiem a la llum la persona i labor de María Cegarra, donem visibilitat a la seua història. Decidim representar la vinculació amb la química a través de la seua vestimenta i al·ludir a la poesia en tot el seu context, entre línies, colors, papers i profunditat dins del marc universitari. Tot això des del nostre propi punt de vista i manera de fer, en la qual sempre busquem canviar la manera en la qual percebem els espais, alterant el paisatge urbà. En aquest cas el fem al campus d’Alcoi de la UPV, dins d’un projecte fabulós i molt necessari encara hui dia, que permet visibilitzar a grans científiques com María Cegarra i a nosaltres, les artistes, que també necessitem d’aqueixa visibilitat”, apunten les autores.

Send this to a friend