L’Ajuntament d’Alcoi lloga maquinària per a triturar restes agrícoles

Recordar que la nova llei prohibeix les cremes excepte en casos excepcionals

L'Ajuntament d'Alcoi lloga maquinària
Entrada a les oficines del departament de Medi Ambient. ARXIU

El departament de Transició Ecològica ha posat en marxa un servei de biotrituradora per a restes vegetals orientat a la ciutadania. La màquina se cedeix per part de l’Ajuntament previ pagament d’una taxa durant una setmana (de dimarts fins al següent dilluns).

Per a aconseguir aquest servei s’ha de realitzar un senzill tràmit. En primer lloc reservar data a través de l’aplicació cita prèvia (Departament: Medi ambient, Gestió: Trituradora). El Departament de Transició Ecològica remetrà per correu electrònic l’imprés per a realitzar el pagament de la taxa corresponent. Una vegada realitzat el pagament s’haurà de presentar la sol·licitud a través del Registre General o de la Seu Electrònica de l’Ajuntament d’Alcoi adjuntant la instància, el justificant de pagament de la taxa i la còpia del DNI en cas de realitzar el tràmit de manera presencial. La Taxa són 106,59 euros per cada cessió setmanal.

És important assenyalar que aquesta mesura es pren davant la nova Llei estatal de residus i sòls contaminats, que prohibeix les cremes en tot el terme municipal de la ciutat. En concret, la Llei determina que no està permesa la crema de residus vegetals generats en l’entorn agrari o silvícola, alhora que prioritza el seu reciclatge mitjançant el tractament biològic de la matèria orgànica. Només podran realitzar cremes de restes agrícoles les micro i xicotetes explotacions agràries donades d’alta en el règim corresponent.

Per això, l’Ajuntament d’Alcoi vol facilitar a les persones que ja no puguen realitzar cremes l’ús de maquinària trituradora, la qual podrà ser utilitzada durant tots els dies de l’any sense cap restricció. La posada en marxa d’aquest servei durant la primavera conviurà amb les últimes cremes fins al mes de maig que els usuaris han comunicat a l’ajuntament. Serà a partir d’octubre de 2023 quan només les explotacions agràries puguen comunicar les cremes autoritzables segons el Pla Local de Cremes, estant terminantment prohibit per a la resta d’usuaris l’ús del foc per a l’eliminació de restes agràries o de jardineria.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, assenyala que «per a complir els ODS, seguir el full de ruta de l’Agenda Urbana 20-30 i lluitar contra el canvi climàtic tenim d’abandonar la cultura del foc i fer pedagogia de la gestió de residus agrícoles sense la necessitat de cremar. Es tracta d’un canvi d’hàbits en els quals, les administracions haurem d’estar al costat dels usuaris i proporcionar-los les eines precises, per això hem creat un servei de trituració amb la maquinària en lloguer per a la ciutadania. Si no cremem estem evitant emetre gasos d’efecte d’hivernacle com el CO₂ i al mateix temps, en triturar la matèria orgànica, estem proporcionant matèria per a nodrir els sòls. Són maneres de treballar el camp alternatives, però que s’han utilitzat en el passat i que ara ens ajuden a caminar cap a la transició ecològica».

Advertisements

Send this to a friend