L’art com a manera de despertar consciències

L'artista alcoiana Paloma Orts ha rebut un dels tres ‘Premis Llançadora’ convocats enguany

L'art com a manera de despertar consciències
L’acció ‘El vol de les Ànimes’ s’ha dut a terme en un camp de blat. | AINOA JUAN ETIENNMARE

Paloma Orts porta anys explorant les potencialitats de la ‘performance’, una acció artística d’avantguarda de la qual ella és la principal referent a la nostra ciutat. Malgrat tindre una dilatada carrera en aquesta disciplina, no va ser fins l’any passat que es va donar a conéixer artísticament per al públic d’Alcoi. Va ser mitjançant l’acció ‘XIII’, concebuda com una exploració de les actituds de la nostra societat en relació a la mort. Coneixent el leit motiv de la seua obra, és curiós que s’escenificara pels carrers de l’Alcoi el dia abans que el govern d’Espanya proclamara l’estat d’alarma. “No crec en aqueixa mena de casualitats; les coses ocorren per un motiu”, reconeix Paloma.

Per aqueixos mateixos avatars del destí va abandonar Barcelona, el seu lloc de residència durant els últims anys, per a tornar a la seua ciutat natal. Pocs dies després de la seua volta va rebre una trucada del regidor Raül Llopis comunicant-li que havia guanyat un dels tres premis Llançadora per a la creació i investigació en arts contemporànies. Aquest reconeixement –i la dotació econòmica que el mateix comporta– ha sigut la gènesi de ‘El vol de les Ànimes’, una acció amb la qual pretén tornar a transitar pels camins de la mort.

Mesos d’assajos van culminar diumenge passat 8 d’agost, quan l’acció va ser escenificada. Va tindre lloc sobre un camp de blat prop del Castell de Barxell, on huit dones en cercle assegudes en cadires de vímet van alçar un cant coral (amb l’acompanyament al piano de Paloma) a les ànimes difuntes, per a ajudar-les en el seu trànsit. Aquesta acció va ser gravada visual i sonorament, per a ser projectada posteriorment a la sala expositiva de l’IVAM CADA Alcoi. En entrar a la sala, l’espectador es trobarà amb tota una sèrie de plomes suspeses en l’aire, com si es tractara d’un galliner regirat, i al final de la mateixa es podrà presenciar l’enregistrament de la ‘performance’.

L’artista afirma que la posada en escena anava a tindre un gran component d’improvisació; les seues huit companyes tenen formació en cant i la seua col·laboració ha sigut essencial a l’hora de definir l’acabat musical de l’obra. A partir d’una base melòdica i harmònica, les huit integrants del cercle van anar improvisant gràcies al seu particular estil de cant. El negre va tenyir les seues vestidures, per la qual cosa durant aquest simulat ritual bé podrien assemblar-se a les tradicionals planyívoles.

Paloma reconeix haver ideat l’acció a partir d’una notícia que va llegir durant el confinament, en la qual es parlava de la prohibició d’acudir a enterraments i vetles. “Qui acompanyaria a aqueixes ànimes en el seu procés de trànsit?”, es pregunta l’artista, evidenciant així el valor cultural dels ritus funeraris. Igual que ja ocorreguera amb la seua anterior acció, ‘El vol de les Ànimes’ promet continuar despertant consciències sobre la dimensió perible de les nostres vides.

Advertisements

Send this to a friend