L’auge dels híbrids impulsa la proliferació d’electrolineres

Alcoi compta ja amb una xarxa de deu estacions de recàrrega públiques i en breu es preveu ampliar la xifra

Tal vegada hi ha qui ni tan sols ha escoltat mai el terme ‘electrolinera’. Es tracta d’estacions de càrrega on, en lloc de gasolina, es dispensa energia per a vehicles elèctrics o híbrids endollables. I és que si bé habitualment els propietaris d’aquesta mena de cotxes disposen també d’un punt de recàrrega en el seu domicili, succeeix que en els trajectes llargs o viatges, sol ser necessari acudir a un punt de càrrega.

Hi ha ciutats i punts estratègics on existeixen aparcaments públics amb punts de càrrega gratuïts, com és el cas d’Alcoi, que en els últims anys treballa en aquest sentit. En l’actualitat, el municipi disposa de deu punts actius de recàrrega elèctrica i prompte aquesta xifra s’ampliarà amb la posada en marxa de l’electrolinera del carrer Espronceda, i estava previst també que entrara en funcionament a mitjan setembre un nou carregador situat en el Collao.

Actualment a la nostra ciutat existeixen punts de càrrega de vehicles elèctrics en actiu al carrer Filà Almogàvers (Cotes Baixes), Sant Tomàs, Sant Mateu, Poeta Joan Valls, Societat Unió Musical (Castellar/Batoi), polígon Santiago Payá, Hispanitat, plaça Miguel Hernández (Santa Rosa), Carrer A Cotes Baixes i Alameda Camilo Sesto. Tots ells, excepte aquest últim, es poden utilitzar a través de l’aplicació d’Iberdrola, mentre que el de l’Alameda Camilo Sesto opera amb Fenie Energia i està pendent de ser substituït per un de càrrega ràpida. A més, s’ha col·locat un al carrer Montdúber (Batoi), que està en tràmit per a la seua activació al costat del citat punt en Espronceda, de manera que hi haurà un total de 13 punts de càrrega repartits per la ciutat.

A més, diverses instal·lacions i establiments oberts al públic de la ciutat, com el Centre Comercial Alzamora o els supermercats Aldi i Mercadona, disposen també de punts recarrega per als seus clients.
Els diferents punts compten amb doble carregador, en la seua majoria, i diferents velocitats de càrrega: poden ser de càrrega lenta (3kw), semi ràpida (22kw) o ràpida (50kw). Així, per exemple, els carregadors localitzats en l’Avinguda Hispanitat i la plaça Miguel Hernández estan pendents de ser retirats i substituïts per uns altres de càrrega ràpida.

Indicar que en les electrolineres convencionals, és a dir, que no són punts de recàrrega públics, el preu pot arribar fins als 60 cèntims/kWh, la qual cosa correspondria a 12 euros 100 quilòmetres. En això també té influència el període horari, que és més econòmic durant la nit.

Increment de vehicles
Com es ve informant, el departament de Mobilitat de l’Ajuntament treballa per a reduir la contaminació i les emissions de CO₂ a la ciutat. Amb aquest objectiu, una de les mesures posades en marxa és bonificar l’adquisició de vehicles elèctrics, amb una rebaixa de l’impost de circulació del 75% el primer any i del 50% a partir del segon.

Cal remarcar, en aquest sentit, el fort increment de vehicles híbrids a Alcoi en els últims anys. En l’anualitat passada es va aconseguir la xifra de 601, augmentant les altes en un 50% respecte a l’any anterior.

En només cinc anys Alcoi ha passat de tindre 60 vehicles elèctrics als 601 actuals, la qual cosa dona bon compte de l’auge d’aquesta mena de cotxes més eficients i sostenibles. El primer vehicle elèctric es va donar d’alta a Alcoi l’any 2009 i fins a 2016 només va créixer aquesta xifra en 17 cotxes. El repunt va començar a donar-se en 2017.

Send this to a friend