L’economat de Càritas demana ajuda per a atendre les famílies necessitades

Es llançaran tres noves iniciatives en la campanya de Nadal

L'economat de Càritas demana ajuda per a atendre les famílies necessitades
Juanjo Garrido és el director de l’economat de Càritas Alcoi. | XAVI TEROL

En aquest 2022, l’economat de Càritas està treballant per a aconseguir que, la situació real de vulnerabilitat de moltíssimes famílies tinga una major visibilitat, i que això supose un increment de la solidaritat per part de la societat civil.

El director de l’economat, Juanjo Garrido assenyala que el “desarrelament” provocat per la COVID-19 quant a les relacions humanes s’ha traduït, a nivell general, en una disminució de les donacions, i que després d’aquesta situació, l’augment dels preus, de les matèries primeres i de les energies, ha propiciat un empitjorament de la situació social i econòmica a nivell global, que afecta també aquesta entitat i als seus usuaris.

Garrit assenyala que “necessitem tornar a connectar al 100% amb la societat civil, que aqueixes sinergies tornen perquè hi ha molta necessitat”.

POTENT CAMPANYA NADAL
Per això, des de l’economat de Càritas s’està tractant de posar remei, d’actuar i d’aconseguir un objectiu, que no és un altre que rebre ajuda per a poder, al seu torn, traslladar aqueixa ajuda a les persones que més ho necessiten.

El director de l’economat explica que, habitualment, amb motiu de l’arribada de l’època nadalenca, es posa en marxa una campanya centrada en dues accions: d’una banda, la recollida d’aliments en els centres educatius, i per l’altre, contactar amb les empreses per a explicar la situació i, en la mesura que siga possible, comptar amb el seu suport.

En aquest 2022, s’han sumat tres noves línies d’acció dins d’aquesta campanya.

Garrido narra un cas que li va esglaiar: “una dona em va demanar bolquers, i nosaltres habitualment, en l’economat no disposem d’aqueix producte. A vegades les farmàcies ens donen alguns paquets, però en aqueix moment no teníem”. Continua contant que, en preguntar-li a aquesta dona “com li les apanyava, em va dir que si el bolquer no tenia ‘caca’, el reutilitzava en diverses ocasions després d’assecar-lo”.

Precisament, els bolquers, juntament amb altres productes com a potets, compreses, llet de continuació etc, són els que la gent pot comprar en 32 de les 33 farmàcies que hi ha a Alcoi, per a depositar-los en unes caixes de Càritas identificades.

Des de l’economat, s’ha traslladat a les farmàcies els productes de major necessitat, per a poder comunicar-ho als clients en cas de voler col·laborar.

El director de l’economat apunta que “és una cosa molt senzilla per a les farmàcies perquè passem nosaltres a recollir el material quan elles ens avisen, i estan realitzant un acte solidari”.
Aquesta iniciativa estarà en marxa fins després de Reis.

D’altra banda, Garrido comenta que s’ha contactat amb totes les filaes de les festes de Moros i Cristians. “A vegades, quan una filà té càrrec ens té en compte a l’hora de fer alguna donació. Hem contactat amb elles i ens estan començant a respondre i a sumar a la campanya” amb el propòsit d’aconseguir recaptar i comptar amb donacions per a poder entregar-les als usuaris, o en cas de ser diners, invertir-ho en allò que puga ser més prioritari.

I és que, per exemple, “a poques persones se’ls ocorre donar lleixiu, i arran de la Covid ha augmentat molt la demanda dels productes de neteja”, detalla Juanjo Garrido.

GRAN DIA DE LA SOLIDARITAT
Finalment, l’última acció d’aquesta campanya, que s’implementa és el ‘Gran dia de la solidaritat’ previst per a divendres que ve, 16 de desembre, a la vesprada, en la gran majoria de supermercats de la ciutat.

El director de l’economat remarca que aquest tipus d’iniciatives comporten un gran desplegament del voluntariat: “per sort, quan fas una crida la gent s’ofereix. Per a aqueix dia tindrem voluntaris nostres i també de fora, alguna cosa que és positiu perquè els dona l’oportunitat de conéixer el que fem”.

DONATIUS ECONÒMICS
Al marge dels donatius d’aliments, el director de l’economat de Càritas apunta també a les donacions econòmiques, i és que, per exemple, el camió setmanal que es compra per a proveir el magatzem, ha passat de costar 2800 a 3200-3400 euros.

“Fa falta tant diners com menjar”, afirma Garrido, qui assenyala que hi ha productes que han vist augmentat el seu preu un 30%, i que a l’una, l’economat de Càritas atén un 10% més de famílies, la qual cosa es tradueix “en 120 persones més”. A nivell mensual, l’economat rep a prop de 300 famílies.

De moment, l’economat ha mantingut enguany els preus, però el seu director avança que “al gener haurem de pujar-los un poquet”.

Amb tot, l’economat compta amb el sistema Bizum, mitjançant el qual es poden fer donacions al número 01422.

Send this to a friend