Les filaes consultaran en assemblea l’opció d’ampliar les festes

L'Associació de Sant Jordi ha plantejat ampliar a quatre dies les festes de Moros i Cristians

Un ballet de les festes de Moros i Cristians d’Alcoi. ARXIU
Les festes de Moros i Cristians d’Alcoi de 1976 van durar quatre dies amb motiu del centenari del patronatge de Sant Jordi amb una estructura d’un dia per a cada entrada, un altre per a honrar al Patró i l’últim, per a les ambaixades i l’arcabusseria. Aquesta mateixa estructura és la que ha plantejat l’Associació de Sant Jordi (ASJ) de cara a les pròximes festes, de les quals es desconeix les dates de la seua celebració, i que a més, compta amb el suport del govern local i de la regidoria de Festes.
Aquesta opció ha sigut traslladada als Primers Trons de les 28 filaes i als Mayorales. En el cas de les filaes, aquestes volen consultar l’opinió dels seus festers en Assemblea abans de prendre una decisió o plantejar una postura ferma. De moment, sembla que hi ha prou indecisió sobre el tema i encara no s’ha entrat en profunditat en la proposta. En el cas que existisca un consens sobre aquesta idea, treballada també per part de la Junta Directiva de l’Associació, la proposta s’elevaria a l’Assemblea de l’ASJ i posteriorment es traslladaria a l’Ajuntament d’Alcoi per a obtindre una resolució definitiva.
Amb aquesta proposta, des de l’ASJ es busca motivar a la ciutat i generar una gran expectativa en el món de la festa.
El president de l’ASJ, Juan José Olcina, explica que “el futur és una miqueta incert, així que pensem que la millor solució per a pal·liar aquesta espècie d’estat d’enyorança festera, passaria per començar a preparar les millors festes de la història d’Alcoi” que confia que puguen ser en 2021.
Per part seua, l’edil de Festes de l’Ajuntament d’Alcoi, Carol Ortiz, detalla que “coneixem les dificultats i les preguntes que tots ens podem fer sobre aspectes com la música, el cost econòmic que ha d’afrontar cada fester, els càrrecs, hostaleria, artesans, les cadires, la pólvora i moltíssimes més, per això, ara més que mai hem de treballar tots junts, aportant tot el que tenim per a veure com quadrar els canvis”.ELS CÀRRECS, A FAVORLa proposta d’ampliar les pròximes festes de Moros i Cristians a quatre dies genera dubtes i preguntes, que de moment estan sense respondre. És el cas de la repercussió econòmica o els canvis a realitzar per exemple en els horaris de les entrades, ja que passarien a fer-se en dos dies en lloc d’en un.
Els càrrecs festers que haurien d’haver eixit al carrer el mes d’abril passat veuen amb bons ulls la idea plantejada per l’ASJ encara que consideren que s’hauria d’estudiar bé, remenar totes les circumstàncies possibles i encertar en la data de la seua celebració, que segueix a costa de l’evolució de la pandèmia.
“Això dóna una mica d’il·lusió”, reconeix el capità cristià de la filà Muntanyesos, Alfonso Moreno, qui considera que la proposta és positiva però que en desconéixer les dates i no haver-hi vacuna “seguim en estand by”. Moreno creu que “cal parlar amb els fabricants, amb els hostalers…Cal organitzar-ho tot molt bé perquè un dia més de festa suposa més despesa”. L‘alferes cristià de la filà Cruzados, Chimo Brotons es qüestiona, arran d’aquesta proposta “quan eixiríem? Tot estava organitzat, coordinat i preparat per a eixir al migdia, amb sol…No és el mateix eixir al final del matí que a la nit”, explica quant als vestits elaborats, per exemple. Aquesta pregunta no lleva que Brotons es mostre a favor de l’ampliació, ja que “a nivell econòmic seria bo per a negocis i hostaleria” i a més, planteja que en fer una entrada cada dia “podríem gaudir de l’altra entrada” i afig que “veig més avantatges que desavantatges”. A més, considera que en ser d’aquesta manera, no faria falta que les ostentacions anaren tan compactats i “tinguérem més metres” encara que sense afegir res al que es tenia previst per a enguany.
El capità moro de la filà Cordó, Rafael Tortosa, ja va viure unes festes de quatre dies en 1976 i considera que tornar a fer-les així seria “una meravella, ja no pels càrrecs, si no per Sant Jordi, pel públic” però replica que “cal estudiar molt bé el que es vaja a fer per a no perjudicar a ningú”. Per part seua, l’alferes de la mitja lluna de la filà Ligeros, Rafael Aracil, es mostra content amb la proposta perquè “necessitàvem una notícia de festa que no fóra dolenta” però afig que aquesta idea “s’hauria d’estudiar bé, no sols pels dies, si no pel tema econòmic. Una dia més es reflecteix en la música, en els menjars…A més de la part laboral, ja que només hi ha dos dies de festa local”. En aquest aspecte, Aracil detalla que “serien unes festes molt anhelades i tots podem aportar el nostre granet d’arena” perquè fóra possible l’ampliació”.

 

Send this to a friend