Les filaes es plantegen instal·lar carpes com a mesura anti Covid-19

Malgrat que actualment ja no hi ha limitació de comensals per taula, com tampoc distància entre elles

Les filaes es plantegen instal·lar carpes
L’ús de les carpes aportaria més seguretat en estar a l’aire lliure. ARXIU

La progressiva i contínua millora de la situació epidemiològica ha derivat en què, en tot just dues setmanes, des de la Generalitat Valenciana s’hagen flexibilitzat notablement les mesures restrictives. Si bé la setmana passada es va conéixer que els festers no havien de portar mascareta en els actes de Moros i Cristians, el canvi que hi ha hagut en aquests dies ha sigut que la Generalitat ha eliminat la limitació de 10 persones per taula en hostaleria i restauració i també la separació entre les taules, mesures que també afectaven les filaes, per a les quals es preveia instal·lar carpes en l’exterior pel fet que, l’aforament de les seus festeres anava a estar determinat per la distància entre les taules.

Ara, no obstant això, les filaes comptaran amb l’aforament estipulat habitualment. Sobre aquest tema, el president de l’Associació de Sant Jordi (ASJ), Juan José Olcina, indica que “no descartem instal·lar carpes”, amb l’objectiu que hi haja més seguretat en estar a l’aire lliure. De fet, en anys anteriors, algunes filaes ja havien instal·lat carpes. “Potser enguany necessitarem alguna més”, remarca Olcina.

NECESSITATS DE LES FILAES
Així, el president de l’entitat festera assenyala que “estem recollint les necessitats de les filaes, i una vegada que les tinguem hi haurà una reunió amb l’Ajuntament per a veure quines són les possibilitats d’ocupar la via pública”, sent l’orografia d’Alcoi una particularitat, a l’haver moltes costeres, la qual cosa dificultaria la instal·lació d’aquestes carpes. Per a les filaes que puguen o decidisquen quedar-se en les seues seus, Olcina posa l’accent que “ha d’haver-hi una bona ventilació”.

Les últimes decisions adoptades des de la Generalitat en matèria anti Covid fan preveure unes festes bastant similars a les que coneixem, a excepció de l’ús de la mascareta en situacions d’aglomeració. “Açò va agafant el caire de festa normalitzada”, assenyala el capità moro de la filà Cordón, Rafael Tortosa, qui afirma haver rebut les últimes notícies sobre la Festa “amb molta alegria”. Tortosa recorda el moment de la suspensió de les festes fa quasi dos anys “passem d’una gran il·lusió a una gran desesperació”, cosa que ha desaparegut i “estem recuperant la il·lusió”.

PREPARACIÓ AMB NORMALITAT
D’aquesta manera, Juan José Olcina assegura que “ho estem preparant tot amb normalitat”. Sí que estan estudiant unes certes situacions, com l’arrancà el dia de les entrades. “En l’eixida intentarem que no puge tanta gent, que hi haja espai entre les persones, i que eixa gent porte la mascareta”, un ús que s’allargaria fins que “vaja discorrent” l’entrada.

De cara a les festes, per a les quals encara resten dos mesos, “la nostra intenció era mantindre una reunió amb Sanitat quan finalitzaren les Falles, en una data més pròxima a les nostres festes. Esperarem a veure com discorre la situació”, per a finalment realitzar una reunió amb la citada conselleria o no.

Tant Olcina com Tortosa es mostren molt contents amb les últimes determinacions de la Generalitat, encara que tots dos insisteixen i destaquen que és necessari mantindre “la cautela i la precaució”.

“Açò no s’ha anat del tot”, indica el capità moro, fent referència a la pandèmia. Malgrat això, Tortosa apunta que, “si no passa res, tornaran les festes que nosaltres volem i que el poble d’Alcoi espera”.

Send this to a friend