L’Escola Teatre, quasi una dècada formant persones

Des de l'entitat estan celebrant la seua fi de curs amb tres dies amb obres de teatre dedicades a Enric Valor

L'Escola Teatre, quasi una dècada formant persones
Un dels grups d’alumnes de l’Escola Municipal de Teatre, durant un assaig en l’IVAM CADA.

L’Escola Municipal de Teatre d’Alcoi està duent a terme les seues funcions de final de curs, des d’ahir, i fins demà, en l’IVAM CADA Alcoi.

Rosa Fraj i Carlos Sellés, mestres de l’escola, i que fan un tàndem perfecte, parlen sobre aquests dies de funcions, i han comentat la tasca tan important que es fa amb l’alumnat a llarg de tot el curs.

Encara que una d’aquestes funcions de final de curs ja es va fer a la Mostra Escolar de Teatre, i que una altra es farà el dia 3 de juny en el Teatre Calderón amb la col·laboració de l’Escola de música Crescendo, i amb les regidories d’Educació i Medi Ambient, per a aquests dies podrem veure un total de 5 obres. Totes elles estan dedicades a Enric Valor: “Vam decidir abordar la fi de curs amb rondalles, i tots els grups faran una o més. Entre els grups s’ha fet una selecció, i s’ha adaptat”, explica Carlos que, a més, ha aprofitat l’ocasió per a fer una crida a la ciutadania: “Volem convidar a la gent, l’entrada és lliure fins a completar l’aforament. Per favor, m’agradaria que la gent vinguera i que poguera veure el treball que fem, que no és un treball convencional”.

En total, l’Escola compta amb 7 grups que estan dividits per edats, els més xicotets d’Infantil, després un grup amb alumnat que carrera primer i segon de primària, el tercer grup són xiquets i xiquetes de tercer i quart, seguidament els de cinqué i sisé curs, després es compta amb un grup amb tot l’alumnat d’edats d’ESO i Batxillerat, i finalment, hi ha un grup d’adults que està format actualment per gent entre els 24 i 65 anys, i que ha sigut la gran novetat d’aquest curs. Cadascun d’aquests grups està format per un màxim de 15 persones, i com assenyala Rosa, enguany, sumant tots, hi ha quasi 90 alumnes.

Per al pròxim curs, aquesta escola estarà de celebració, i és que ja complirà una dècada fent una tasca molt important, ja que com assenyala Rosa: “L’objectiu no és fer una obra de teatre, és formar-los en el llenguatge escènic, com l’expressió corporal, o l’oral; i a més, ensenyar tot el que implica l’art escènic, com el muntatge, o la fotografia, entre moltes altres coses. El que és bonic del teatre és que té la capacitat d’incloure altres disciplines artístiques, com la dansa, o la música… Hi ha moltes coses que poden treballar-se des del teatre. Fer una obra de teatre és l’excusa per a poder treballar tot això, però el que realment volem és que l’alumnat puga desenvolupar-se com a persona, la seua capacitat de treballar en equip, d’escoltar als altres, de perdre la por o tindre més seguretat en ells mateixos”, i com continuen explicant-nos aquests mestres de teatre: “Hi ha xiquets i xiquetes que a vegades sí que tenen una vocació escènica, però hi ha altres vegades que no, però que s’està desenvolupant la seua personalitat amb més seguretat, i que deixa de tindre por de parlar en públic. Això ho hem comprovat amb alumnes que quasi no parlaven o que eren molt vergonyosos, i amb treball ho han canviat. L’any passat van vindre mares a felicitar-nos. El nostre objectiu no és formar actors, és formar i educar persones i que a més, també desenvolupen un sentit d’anàlisi, i que puguen aprendre a posar-se en el lloc d’algú que no són. Hi ha moltes coses implícites en el teatre que fan que les persones puguen créixer en molts àmbits”.

QUASI 90 ALUMNES
Amb quasi 90 alumnes, Alcoi està formant una pedrera d’actors i actrius, de la qual Carlos Sellés afirma que: “Alguna perla fina hi ha. I pense que una cosa bona que tenen les persones que s’apunten a l’Escola, és que salen preparats amb les eines necessàries per si després volen continuar estudiant de manera professional”, i això s’ha demostrat amb la selecció de dues xiquetes i un xiquet de l’escola per a participar en una sèrie d’À punt. I encara que de ben segur que sale un o una gran estrela del teatre, Rosa i Carlos afirmen que aquest és un món complicat. “Has de tindre una vocació molt gran i una capacitat de resiliència gegant. Tirar avant una producció és molt difícil. Els dos tenim una companyia i parlem des de l’experiència, sabem el que costa tirar avant un projecte, i esperem que la cosa millore”, comenta la veterana actriu alcoiana, al qual se suma argumentant Sellés que: “S’ha d’invertir una mica més en cultura”.

El dia 31 de maig finalitzarà el curs, però a partir d’aquest dia hi haurà 15 dies per a poder fer les prematrícules per a poder, o bé continuar en el pròxim curs, o començar aquesta experiència. La gent que estiga interessada pot demanar en l’IVAM CADA Alcoi el full d’inscripció, o bé enviar el formulari o demanar informació a emtdalcoi@gmail.com.

Send this to a friend