L’escultor alcoià Paco Sempere exposa la seua obra a la Llotja Sant Jordi

Estarà a la Llotja de Sant Jordi fins al pròxim 29 de setembre

Paco Sempere
Visitants de l’exposició que es pot veure en l’Ovidi Montllor | Quique Reig
Paco Sempere
Paco Sempere en la apertura de la exposición en la Llotja

“Espere poder mostrar que ni els espais ni els objectes necessiten estar completament executats per a ser bells, i apreciar el matís de les coses en estat de constant transformació”. Amb aquestes paraules, Paco Sempere, escultor alcoià, presenta la seua obra ‘l’Inefable Wabi Sabi’, que està exposada a la Llotja de Sant Jordi fins al 29 de novembre, amb el també artista saragossà, David Trujillo. La mostra forma part del nou cicle expositiu que s’ha estrenat aquesta setmana i que es completa amb la mostra ‘Jo també sòc quàtic’ de Shuzo Azuchi (Centre Ovidi Montllor) i ‘La pintura’ de Fuencisla Francés (Centre Cultural).

UNA PROPOSTA ESCULTÒRICA QUE PART DE LA FORMA TOROIDAL
Més de 40 peces ha exposat Paco Sempere en l’exposició ‘Temps d’Art’, que forma part de la Càtedra Antoni Miró d’Art Contemporani i que es va exposar per primera vegada l’any passat en el Museu Universitari d’Alacant (MUA). “Per a aquesta exposició, he afegit noves generacions d’obres fetes amb diferents materials, com a fusta, pedra o un tipus de paper maché”, explica l’escultor alcoià.

La forma de les peces no passa desapercebuda entre el públic que va estar en la inauguració d’aquest dijous, que va comptar amb la presència del Regidor de Cultura, Política Lingüística i Seguretat de l’Ajuntament d’Alcoi, Raül Llopis.

L’escultor alcoià ha seguit la forma toroidal o tòrica, que parteix de la geometria de l’espai. “La forma toroidal es manifesta en moltes escenes de la naturalesa, forma part de nosaltres. La trobem per exemple en la magnetosfera de la terra, l’escut magnètic que ens protegeix de les partícules del sol”, compte Sempere.

“Vaig decidir fer les obres amb la forma toroidal perquè m’és molt familiar. L’interior i l’exterior estan en una mateixa figura. No és un forat, és una transició de la superfície”. A més, Paco Sempere ultima les obres amb el tractament del cromatge per a la superfície, que s’utilitza per a protegir els objectes enfront de les inclemències del temps. Són peces d’interior que perfectament poden estar a la intempèrie. Una protecció natural d’origen japonés perquè les peces siguen resistents al pas del temps.

LA REVOLUCIÓ DE LA FILOSOFIA JAPONESA DEL ‘WABI SABI’

Amb aquesta idea del pas del temps, Paco ens presenta la filosofia ‘Wabi Sabi’, una particular forma japonesa de veure el món i d’entendre la imperfecció com alguna cosa que és bell. “Al Japó, té molt valor veure com el pas del temps afecta als objectes, és a dir, trobar bellesa en les coses imperfectes, en aqueix pas del temps”, ens explica.

El terme ‘Wabi Sabi’ no sols és intraduïble, sinó que en la cultura japonesa és considerat com a “indefinible”. Una filosofia tradicional que advoca per l’atractiu dels defectes, per la bellesa que no necessita ni els filtres ni tota la lluentor d’Occident.

Per aquesta raó, les peces de l’obra de Paco Sempere no estan polides, s’han deixat amb la petjada de les eines. Unes marques que aconsegueixen que cadascuna d’aqueixes peces, siga bella per si mateixa, sense que necessite res més.

Advertisements

Send this to a friend