L’humor ‘saineter’ entra en escena

Les sessions previstes són el divendres 29 a les 20’30 hores i el dissabte 30 a les 19’30 hores

L'humor ‘saineter’ entra en escena
Assaig del sainet en el Casal de Sant Jordi. XAVI TEROL

El Quadre Artístic de l’Associació de Sant Jordi (ASJ) és l’encarregat de posar el toc humorístic a la programació del Mig Any, amb un festival que es representarà aquest divendres i dissabte, en el Teatre Salesians. Es tracta del festival que hauria d’haver-se dut a terme l’any passat, també per aquestes dates, però que amb motiu de l’increment de la incidència de la Covid-19 i, com a conseqüència, de les mesures restrictives, es va decidir suspendre.

Així, és un festival dividit en tres parts diferenciades. D’una banda, tornarà a veure’s –ja que la primera vegada que es va representar va ser en la gala festera d’octubre del passat any– ‘Centre de confinament’, escrit per Óscar Martínez. “En aqueixos moments hi havia aforament reduït, així que molta gent es va quedar sense veure-ho i pensem que aquesta és una bona ocasió perquè la gent que no ho va poder veure, vinga a fer-ho”.

L’autor recorda que aquest text “està basat en el confinament d’abril de 2020, que van ser les primeres no festes de Moros i Cristians”, i els protagonistes dels quals són “dos matrimonis que viuen en Sant Nicolau i que ixen als balcons”. Martínez detalla que, encara que està “portat a l’excés, a l’exageració, a la caricatura”, es narra “com viuen els matrimonis aqueix mes d’abril en el qual haurien d’haver-hi hagut entradetes, Glòries, els tres dies de festes, els aplaudiments als balcons, la música…”. Relata que la intenció és “riure’ns de les coses que fem i que en eixos moments ens semblaven normals”.

D’altra banda, Paco Aznar és un dels protagonistes, i l’autor de ‘L’olla, ta mare o jo!’. “L’any passat em van proposar escriure alguna cosa per a col·laborar, i se’m va ocórrer una història sobre una dona amb molt de caràcter, i que el seu marit és un fester que arriba tard a menjar-se la ‘olla’, la qual, encara que s’ha passat de calfar-la diverses vegades, l’home no té més remei que menjar-se-la”. Aznar destaca el paper d’Elvira Pérez, la seua companya sobre l’escenari. “El seu caràcter és molt més ‘blanet’ i jo li he fet traure el caràcter que no té. Li posa molt èmfasi i viu el paper molt de prop”. Entre riures, afirma que el caràcter el seu de personatge, li “ix natural”.

L’autor d’aquesta obra, la qual qualifica “com a entremés, perquè no arriba a ser un joguet còmic”, assegura que “tornar a retrobar-nos amb el públic, després que l’any passat arribàrem fins i tot a assajar però el vam haver de suspendre, ja és una alegria tremenda”.

Finalment, una peça del destacat Armando Santacreu cobra vida de la mà de Carmina Aznar, que és la protagonista principal de ‘Conferència de Madrid’. Aznar dóna vida a “la criada d’una casa bé d’Alcoi, però que no parla bé el castellà, i ella vol aconseguir-lo perquè en aqueixos anys, quan es va escriure l’obra –sobre 1986–, estava molt de moda parlar en castellà i això és el que va voler plasmar Santacreu”. La gran Luisa Gonzálbez la va representar en la seua estrena.

Les sessions previstes són el divendres 29 a les 20’30 hores i el dissabte 30 a les 19’30 hores. Les entrades es poden adquirir de manera física en diversos punts: en la floristeria Rosa Mary al carrer Sant Rosa; en Capitonat, carrer País Valencià i en Autoservei Sabadell, al carrer Sabadell; a més d’en la taquilla de Salesians abans de cada representació. El preu de la localitat és de 10 euros.

Advertisements

Send this to a friend