L’IVAM CADA enfoca el seu objectiu en la fotografia

Noves exposicions per a la 2a i 3a planta

Noves exposicions per a l'IVAM CADA
El comissari de la mostra de l’IVAM explicant una de les composicions. XAVI TEROL

La segona i tercera planta de l’IVAM CADA Alcoi són, des del dijous, dos espais reservats exclusivament a la fotografia amb la renovació de les respectives exposicions de l’IVAM i de l’Ajuntament. D’una banda, la mostra ‘La fotografia al mig’ de l’IVAM, fa un repàs de les obres fotogràfiques de la col·lecció d’aquesta entitat des de 1950.

La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, en la inauguració d’aquesta exposició va assenyalar que amb el títol de la mateixa es “vol posar en relleu el caràcter relacional de la fotografia, com una intrusa en les nostres vides i en les arts, i la seua capacitat per a desenvolupar nous discursos”. Per part seua, el comissari de l’exposició, Enric Mira, va destacar que en el discurs expositiu es trenen les nocions de petjada, narrativa i concepte com a reflex d’aqueixa pluralitat del fotogràfic en relació amb l’art.

“En primer lloc, com a petjada, la fotografia és una inscripció material de la realitat capaç de generar un vincle tangible amb el món i amb els altres. En segon lloc, com a narrativa, la fotografia posseeix la qualitat de representar el món per analogia per a revelar-lo o documentar-lo, però també per a relatar-lo i, a vegades, inventar-lo. I, finalment, com a concepte, la fotografia posseeix una dimensió cultural que sorteja el somni subjectiu de les imatges, estimulant el pensament crític de qui les percep”.

Per part seua, l’alcalde, Toni Francés, va agrair l’aposta de l’IVAM, de nou, per la ciutat d’Alcoi a l’hora de situar aquesta destacada exposició i va afegir que la mostra, que es podrà visitar fins a abril de 2022 i que inclou obres de 43 artistes, “suposa una oportunitat excel·lent per a gaudir de la col·lecció fotogràfica de l’IVAM, que cobreix de forma tan exhaustiva i diversa el talent nacional i internacional en l’àmbit de la fotografia, especialment durant la segona meitat del segle XX”.

HOMENATGE A MIGUEL ORIOLA
D’altra banda, en la tercera planta de l’IVAM CADA Alcoi, el consistori alcoià ha volgut rendir un homenatge al fotògraf local Miguel Oriola amb una exposició que inclou una col·lecció d’objectes icònics, publicacions i dibuixos a més de dues projeccions, a la sala Media Art, que resumeixen la vida i obra del citat fotògraf, realitzats pel seu fill, Iván Oriola.

‘Miguel Oriola. Fotos en defensa pròpia’ es podrà visitar fins a febrer.

Send this to a friend