Localitzen i neutralitzen 18 artefactes explosius de la Guerra Civil a Rodes

El descobriment s'ha produït arran de les obres de rehabilitació que s'estan duent a terme

Localitzen i neutralitzen 18 artefactes explosius de la Guerra Civil a Rodes
Els artefactes trobats estaven enterrats. | POLICIA NACIONAL

Per segona vegada, a Rodes s’han trobat artefactes explosius de la Guerra Civil. Així ho ha notificat hui la Policia Nacional.

En aquesta ocasió, han sigut 18 els artefactes trobats, que estaven enterrats “possiblement, pels propis treballadors de la fundició”.

La troballa s’ha produït arran de les obres de rehabilitació que s’estan duent a terme en l’edifici. Des de la Policia Nacional es detalla que un informe de georadar de l’empresa encarregada de la supervisió de les obres especialitzada en estudis de subsol contemplava la possible existència d’artefactes enterrats. Així, es va mobilitzar a la Unitat de Desactivació d’Explosius i NRBQ de la Comissaria Provincial d’Alacant (TEDAX-NRBQ), es va assegurar el lloc i es va planificar la manera d’intervenció, començant per mitjans propis de l’especialitat i després amb la maquinària de l’empresa rehabilitadora.

En aquest sentit, es van extremar totes les precaucions “paralitzant qualsevol activitat laboral en la zona, que ha sigut mil·limètricament senyalitzada i delimitada perimetralment per a evitar qualsevol tipus de risc humà o material”.

EXCAVACIONS PER A TROBAR ELS ARTEFACTES
D’aquesta manera, agents especialistes van procedir a inspeccionar la superfície de Rodes, i poc després de començar l’excavació van trobar dues magranes de morter i, després d’una posterior inspecció de la zona, van continuar apareixent més artefactes ARR’s, fins a una quantitat total de díhuit; set magranes de morter de diferents calibres, tres obusos d’artilleria, una magrana de fusell, una granada de mà de mànec, tres granades de mà, una espoleta de magrana de morter, una bomba d’aviació i un altre artefacte que no ha sigut possible identificar pel seu mal estat de conservació, segons s’ha detallat des de la Policia Nacional.

Segons l’informe sobre les troballes, “tot feia suposar que degueren ser enterrats de manera intencionada, probablement per treballadors de la fundició, i no són el resultat d’un tret que haguera fallat, la qual cosa implica que podrien existir més ‘depòsits’ similars al trobat en altres parts de la fosa, per la qual cosa es va continuar amb la inspecció de la zona”.

Per a aquesta segona fase d’inspecció es va sol·licitar la participació de la Unitat de Guies Canins de la Brigada de Seguretat Ciutadana d’Alacant per a usar als seus cans en la detecció d’aquests ARR’s.

DESTRUCCIÓ DE LES BOMBES
Finalment, els agents especialistes es van encarregar de la “destrucció en condicions de seguretat dels ARR’s localitzats, en una pedrera situada en el terme municipal de Cocentaina, lloc idoni per a això atés que complia amb tots els requisits ‘protocoloritzats’ per a dur a terme aquest tipus de destruccions a més d’estar relativament pròxima al lloc de localització dels artefactes”.

Davant possibles noves troballes, s’ha estipulat un protocol de treball entre l’empresa rehabilitadora i la Policia Nacional, havent de donar avís a aquesta i sense que es manipule cap objecte.

Send this to a friend