Malestar en el tèxtil per no estar inclòs en unes ajudes estatals

El Consell sol·licitarà que s'incloga al sector en la convocatòria, per a fer front a l'augment dels preus del gas

Malestar en el tèxtil per no estar
Maquinària del sector tèxtil. CIE

Els constants increments de preu del gas estan repercutint des de fa temps a la societat en general, i també als sectors productius, com és el cas del tèxtil. Recentment, el Govern d’Espanya ha posat en marxa una línia d’ajudes dirigides precisament als sectors gas intensius.

En l’Annex publicat, s’ha exclòs a diversos subsectors de la indústria tèxtil, com els acabats tèxtils, segons ha anunciat el Consell intertèxtil Espanyol (CIE), que presideix Pepe Serna, qui detalla que “en l’article 59 del Reial decret 20/2022 indica que l’Annex on es detallen les activitats incloses en la línia d’ajudes proposades podrà ser modificada mitjançant acord de consell de ministres. És per això, que sol·licitarem que s’incloga al subsector d’acabats tèxtils com a sector gas intensiu, i puga beneficiar-se de les ajudes proposades en l’RD 20/2022”.

Des del CIE es recorda que, aquest subsector ja va ser reconegut com a gas intensius “en l’anterior decret 11/2022, de data 22 de juny de 2022”, la qual cosa va permetre que pogueren acollir-se a les ajudes contemplades en el citat article.

I és que, el component energètic del gas “és el més important en costos”, segons apunta el CIE, i Serna, detalla que “les empreses han tingut una afectació en els costos inassumible actualment, pel fet que el mercat no pot absorbir la repercussió tan directa i brusca, en un espai tan curt de temps, al no poder traslladar als seus clients aquests augments de preus per no ser competitius, en aquestes condicions, els seus productes en el mercat internacional. Aquesta situació ha provocat que s’estiguen duent a terme aturs productius, que han vist reflectits en una disminució anual del consum de gas del 37% en aquest últim any”.

LA GENERALITAT SE SUMA
A aquesta petició s’ha sumat la Generalitat Valenciana, mitjançant la conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball. Aquesta sol·licitud també fa referència a la inclusió de la ceràmica. En paraules del conseller, Rafa Climent, “atés l’apartat 3 de l’article 59, que indica que l’annex podrà ser modificat mitjançant Acord del Consell de Ministres, es trasllade a aquest Consell la inclusió d’aquestes activitats econòmiques, ja que en aquests codis operen empreses amb utilització del gas com a font d’energia clau per al seu procés productiu i bona part d’empreses amb aquesta activitat econòmica es concentren en el territori valencià”.

Climent ha traslladat aquesta petició a través d’una carta dirigida a la vicepresidenta primera del Govern i Ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i demana que es tinguen en compte aquestes reivindicacions.

POSSIBLE MAL GENERAL
Des del CIE s’alerta que “el sector dels acabats és imprescindible i necessari com a baula de la producció de tota la cadena de valor tèxtil”, per la qual cosa, “l’afectació que es deriva de la present situació repercutiria en tota la indústria, estant en joc la continuïtat i el futur industrial tèxtil”.

Així mateix, el Consell intertèxtil Espanyol posa l’accent és la importància del subsector dels acabats que “afecta a prop de 4500 llocs de treball amb una xifra de negoci de més de 600 milions d’euros”.

Send this to a friend